nieuws

Grontmij ziet verlies verder afnemen

bouwbreed Premium

Grontmij ziet verlies verder afnemen

Grontmij krabbelt op door betere rendementen te boeken in Nederland. Onder de streep incasseert het ingenieursbureau in het derde kwartaal op een omzet van 154,4 miljoen een verlies van 2,7 miljoen euro.

Bestuursvoorzitter Michiel Jaski: “De trend van betere marges zet door. Ons meest belangrijke doel voor de lange termijn is verbetering van het rendement en we zijn op weg 2014 tot een jaar van vooruitgang te maken.”

In Nederland daalde in het derde kwartaal de omzet met 6,2 procent tot 50,3 miljoen euro. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar sloeg het brutoverlies (ebita) van 8 ton – vooral dankzij kostenbeheersing – om in een bescheiden winst van 700.000 euro.

Als de buitengewone kosten voor herstructurering (5,3 miljoen euro) buiten beschouwing worden gelaten, heeft Grontmij Nederland in de eerste negen maanden van dit jaar een brutowinst gerealiseerd van 6,5 miljoen euro. Het aantal medewerkers slonk in een jaar tijd met 97 volledige banen tot 1786.

Jaski noemt de Nederlandse markt uitdagend. Het orderboek krimpt en de vooruitzichten voor de korte termijn zijn niet helder. Bovendien signaleert Grontmij een gebrek aan grotere projecten die naar de markt komen.

Rode cijfers

Hoewel de trend opwaarts is, opereert Grontmij nog steeds flink in de rode cijfers. Het derde kwartaal (nettowinst: -2,7 miljoen euro) mag dan een stuk beter zijn dan de 8,1 miljoen verlies in het najaar van 2013, het lek is nog steeds niet definitief boven. Na negen maanden werken staat Grontmij op een verlies van 19,6 miljoen euro. Een jaar geleden bedroeg de schade slechts 8,6 miljoen. Het aantal medewerkers van het concern is afgelopen jaar met 2,4 procent verminderd tot 5995.

Optimistisch is Jaski over het afstoten van de resterende Franse activiteiten. In september zijn biedingen ontvangen van zowel financiële als strategische partijen. Op de Franse activiteiten is in het derde kwartaal 3,8 miljoen afgeboekt.

Reageer op dit artikel