nieuws

Wiki-huis in Londen krijgt verdieping

bouwbreed

Wiki-huis in Londen krijgt verdieping

In het centrum van de Britse hoofdstad wordt deze week een wiki-huis opgebouwd. Het is het eerste huis van het open ontwerp-platform met een verdieping.

De woning verrijst voor de deur van het Building Centre in Londen. Het huis wordt geïsoleerd en voorzien van ramen en inrichting. De wiki-huizen die tot nu toe her en der over de wereld werden gebouwd, zoals in Rotterdam op de gevelbeurs begin dit jaar, bestonden vooral uit een casco.

De draagconstructie van een Wiki-huis bestaat steevast uit spanten die met een CNC-frees zijn uitgesneden uit 18 millimeter dikke platen van underlayment. Ook de wiggen en spieën voor de verbindingen worden uit hetzelfde materiaal gefreesd. Schroeven of lijm komen er niet aan te pas en voor de montage is geen specifieke expertise en nauwelijks gereedschap nodig. Twee man kunnen in een paar dagen een huis opbouwen. Een kraan is niet nodig. Op de site van Wiki-house is zelfs het programmaatje te vinden waarmee de onderdelen voor de benodigde ladder eerst uit underlaymentplaten kan worden gefreesd. Net als de hamer die nodig is om de wiggen op hun plek te slaan.

Wiki-house wil woningen voor iedereen bereikbaar te maken. Binnen het open platform kan iedereen onderdelen ontwerpen en beschikbaar stellen. Zo wordt het ontwerp steeds verfijnder. Sinds initiatiefnemer Alastair Parvin drie jaar terug met het concept startte sloten ontwerpgroepen op verschillende continenten zich erbij aan en leverden nieuwe details en uitbreidingen van het concept. Wat Parving betreft wordt het platform uitgebreid met ontwerpen van keukenblokken, wastafels en toiletpotten, al realiseert hij zich dat dat niet al die delen uit underlayment gefreesd kunnen worden.

Lees meer over het wiki-huis 

Reageer op dit artikel