nieuws

‘Social return kan niet zonder gedegen opleiding’

bouwbreed

‘Social return kan niet zonder gedegen opleiding’

Als er al mensen een bedrijf binnenkomen via social return, dan moeten die wel opgeleid worden. Dat vinden respondenten van een enquête van de NCRV in samenwerking met Cobouw.

Het blijft lastig voor bedrijven om te voldoen aan social return. Twee derde zegt vakmensen nodig te hebben. Die zitten echter nauwelijks in de doelgroep van social return, getuige de vier op de zes bedrijven die zeggen geen banen te hebben op het niveau van de mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Niet voor niets is het juist de bouw die al jaren roept dat social return het beste ingevuld kan worden door mensen in opleiding mee te laten tellen. Diverse aannemers die al vaak met het social-returnbijltje gehakt hebben, vinden dat essentieel als opdrachtgevers tenminste serieus werk willen maken van werkzekerheid.

Dat maakt het volgens bijvoorbeeld MKB Infra-bestuurslid Albert Martinus extra spijtig dat een aantal gemeenten nog steeds de blik slechts op de korte termijn richt. Hun doel is zoveel mogelijk mensen uit de kaartenbakken te krijgen, maar daarbij hebben zij geen oog voor structurele werkgelegenheid.

“Dat is ook de reden waarom wij ervoor pleiten social return in samenwerking met opleidingsbedrijf SPG uit te werken. Mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt krijgen dan een gedegen opleiding waarmee ze betere kansen hebben om uit de kaartenbakken van de sociale dienst te blijven”, aldus Martinus.

Duurzaamheid

Uit de enquête blijkt ook uit dat de duurzaamheid van de banen gering is. Slechts 19 procent van de bedrijven heeft een via social return ingestroomde medewerker aan een vaste baan kunnen helpen. Bij de rest is het werk en de arbeidsrelatie opgehouden na afloop van het project.

Het steekt een aantal bedrijven daarnaast dat zij door social return afscheid hebben moeten nemen van vast personeel. Dat blijkt bij een derde van de bouwbedrijven het geval te zijn geweest. Op het totale aantal werknemers bij die bedrijven valt het aantal ontslagen overigens mee, 212 man op 7000 werknemers.

Bedrijven blijven het moeilijk vinden om aan social return te doen. Zo zegt slechts 19 procent in staat te zijn om extra mensen aan te nemen. Bijna de helft vindt het onmogelijk en 36 procent laat het in het midden.

Vandaag om 21.25 uur worden in NCRV’s tv-programma ‘Altijd Wat Monitor’ op NPO2 meer cijfers uit de enquête bekendgemaakt.

Reageer op dit artikel