nieuws

Rabatdelen gevel van aluminium

bouwbreed

Rabatdelen gevel van aluminium

N.A.G. uit Westknollendam levert aluminium rabatdelen voor de gevelrenovatie van woningen in Schagen. Ze komen in de plaats van houten rabatdelen. Aluminium is in Nederland nog niet eerder op deze manier toegepast, stelt het bedrijf.

N.A.G. is de afkorting van Naadloze Aluminium Gootsystemen. Daar zijn de rabatdelen bijgekomen. ‘Ze hebben een holle achterzijde en open eindprofielen’, zegt Robin Visser van N.A.G. in een persbericht van de woningcorporatie Wooncompagnie uit Hoorn. ‘Daardoor bestaat voldoende ventilatie achter de delen, waardoor verrotten van binnenuit geen kans krijgt. Bovendien is aluminium duurzaam en volledig te recyclen. Als de rabatdelen na 25 jaar verwijderd zouden worden, kunnen ze nog heel goed gebruikt worden, bijvoorbeeld in de auto-industrie.’

Aangetast

De woningcorporatie laat de gevels van zo’n honderdveertig woningen renoveren. Ze staan aan de Gruttolaan, Scholeksterlaan, het Kwartelhof en Vinkenhof in Schagen. Van zeventig woningen worden de gevels volledig vervangen. Bij de overige zou geschilderd worden, maar de houten rabatdelen bleken aan de achterzijde door rot aangetast. Daarom worden de houten rabatdelen vervangen door aluminium. De onderconstructie blijft in beginsel hetzelfde. Wel wordt een 8 centimeter dikke laag hard isolatiemate riaal toegevoegd.

V olgens Visser worden de aluminium rabatdelen op een bijzondere manier geproduceerd. Gesmolten aluminium wordt onder hoge druk door een mal geperst. Het materiaal wordt onderweg gekoeld en verlaat de mal als vast materiaal. Daarna krijgen de delen een duurzame coating. De productie vraagt heel weinig arbeid en zorgt voor een grote nauwkeurigheid. De rabatdelen hebben vaste afmetingen, zien er mooi strak uit en passen optimaal.

N.A.G. levert en monteert de aluminium rabatdelen. Wooncompagnie heeft eerst een proefwoning laten uitvoeren. Na de werkzaamheden worden alle gevels alsnog geschilderd door schildersbedrijf Huipen uit Heemskerk. Het project loopt tot het einde van het jaar.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels