nieuws

Projectzonwering helpt koelenergie kantoor verlagen

bouwbreed

Projectzonwering helpt koelenergie kantoor verlagen

Als het aan Hunter Douglas ligt spaart zijn nieuwe zonwering Screen Nature Ultimetal ruim 25 procent koelenergie in een kantoor met veel glas.

De nieuwe projectzonwering is gemaakt uit glasvezel met een aluminium reflectielaag. Het reflecteert volgens de fabrikant zoveel licht en warmte dat nog maar de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid zonnewarmte binnenkomt.

Kleinere koelcapaciteit

Het aluminium heeft een reflectiefactor van 70 procent. Het doek halveert volgens Hunter Douglas de zonnewarmte van 0,32 g-waarde naar 0,15 g-waarde die door het raam naar binnenkomt. Voor de klimaatregeling in de zomer volstaat dan een veel kleinere koelcapaciteit.

Het energieverbruik kan zo met bijvoorbeeld een kwart dalen. Met dat in gedachten adviseert Hunter Douglas zijn SNU-zonwering voor projecten die moeten voldoen aan hoge epc-eisen en duurzame certificeringssystemen als Breeam-NL en Leed.

Open

De zonwering houdt vrijwel alle hinderlijke schittering buiten. Gaatjes in het doek laten 5 tot 7 procent van het licht door bij een openheid van 4,5 tot 5 procent. De fabrikant zegt zo een licht en aangenaam werkklimaat en een scherp doorzicht naar buiten te garanderen. Het rolgordijn meet maximaal 2,40 bij 6 meter. Als optie wordt het ook geleverd zonder aluminium-reflectielaag.

Hunter Douglas meldt met nadruk dat in de nieuwe projectzonwering geen pvc is verwerkt en dat maakt het product volgens de producent onbrandbaar en vrij van chemische geuren en giftige dampen. Bovenal is het materiaal door het ontbreken van pvc te herverwerken. Het garen van Screen Nature heeft een gepatenteerde anorganische coating die het glas beschermt.

Reageer op dit artikel