nieuws

Mkb bang voor negatieve effecten kwaliteitsborging

bouwbreed

Mkb bang voor negatieve effecten kwaliteitsborging

Het wetsvoorstel kwaliteitsborging voor het bouwen kan negatief uitwerken voor het midden- en kleinbedrijf. Dat vrezen de Aannemersfederatie en Onderhoud NL in een commentaar.

Beide organisaties hikken aan tegen de stapeling van regels die de consumenten beter moeten beschermen. De positie van de aannemer wordt daardoor wel heel zwak. Dat geldt zeker voor regels die de bewijslast bij de aannemer leggen.

Zo is het vervallen van het ontslag van aansprakelijkheid van de aannemer een zwaard van Damocles en een molensteen tegelijk. De aansprakelijkheid vervalt alleen als de aannemer kan aantonen dat het gebrek niet aan hem te verwijten is. “Dat is niet eenvoudig als het gaat om veel voorkomende gebreken die inherent zijn aan het gebruik, zoals krassen en andere kleine beschadigingen, maar bijvoorbeeld ook onjuist gebruik van installaties”, schrijven beide organisaties.

Daarnaast vrezen ze dat hoofdaannemers om die reden niet bereid zullen zijn het werk van een onderaannemer tussentijds te laten opleveren. De wet zou daarom niet moeten gelden voor overeenkomsten van onderaanneming.

Iets soortgelijks kan spelen bij de verlenging van het opschortingsrecht van drie naar vijftien maanden. Hoofdaannemers zullen dat doorschuiven naar onderaannemers, vrezen zij.

Reageer op dit artikel