nieuws

Miljoenenclaim voor failliet Simon Benus

bouwbreed

Miljoenenclaim voor failliet Simon Benus

De gemeente Oldambt heeft een claim van 2 miljoen euro neergelegd bij de curator van de eerder dit jaar failliet verklaarde bouwer Simon Benus.

Dat is te lezen in een brief die burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad hebben gestuurd. Volgens de gemeente is tot nu toe 2 miljoen euro uitgegeven om het project cultuurhuis De Klinker in Winschoten weer op te starten na de val van de hoofdaannemer.

Simon Benus uit Stadskanaal werd in maart dit jaar failliet verklaard. Volgens de directie ligt “de kiem” van het bankroet bij de problemen rond het cultuurhuis, blijkt uit het verslag van curator Cees van der Maas. De bouwer was volgens het contract met de gemeente “slechts” één van de onderaannemers van het project. In overeenkomsten met andere onderaannemers, de installateur en de toneelbouwer bijvoorbeeld, had Oldambt echter op laten nemen dat het bouwbedrijf zou optreden als hoofdaannemer. Van der Maas: “Een taak die Simon Benus niet op zich kon en niet op zich wilde nemen.”

Lot bezegeld

Tijdens de uitvoering van het project ontstond een conflict over het gebrek aan coördinatie. Simon Benus legde het werk neer. Het conflict kreeg ruime aandacht in lokale en regionale media. Reden voor onderaannemers om ook het werk bij andere projecten van de Groningse bouwer neer te leggen. “Daarmee was het lot van Simon Benus bezegeld.” Niet veel later besloot de directie het faillissement van alle Simon Benus-bedrijven aan te vragen.

Of het bankroet inderdaad veroorzaakt is door “het debacle van het cultuurhuis” is nog maar de vraag, schrijft de curator. Hij wijst onder meer op de “onverwacht hoge schuldenlast” van het concern. Ook vraagt Van der Maas zich af of niet te lang is gewacht met het nemen van maatregelen.

De Simon Benus Groep boekte in 2013 een omzet van 20,4 miljoen euro. Onder de streep resteerde een verlies van ruim 152.000 euro.

Simon Benus-directeur Walther Hesselink zette de bouwactiviteiten van het concern voort. Het doorgestarte bedrijf nam alle projecten van het oude Simon Benus over, behalve De Klinker. De familie Benus, die tot het faillissement eigenaar van het bedrijf was, keerde niet terug.

Reageer op dit artikel