nieuws

Hogere inkomensgrens geeft problemen

bouwbreed Premium

Hogere inkomensgrens geeft problemen

De vraag naar sociale huurwoningen groeit. Dat komt omdat woningzoekenden met een laag inkomen concurrentie ondervinden van woningzoekenden met een zogeheten laag middeninkomen, dat wil zeggen een inkomen tussen 34.000 en 38.000 euro per jaar.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Minister Blok (economische zaken) gaf het PBL opdracht om effecten van de tijdelijke verhoging van de inkomensgrens en de bevriezing van de liberalisatiegrens te onderzoeken. De verhoging van de inkomensgrens maakt het voor mensen met een laag midden inkomen mogelijk een sociale huurwoning te betrekken. De liberalisatiegrens bepaalt of een huurwoning in de sociale of vrije sector valt.

Het verhogen van de inkomensgrens, zorgt voor de meeste problemen, zo stelt het PBL. Hierdoor kost het mensen met een laag inkomen vier maanden langer om een geschikt huis te vinden. De groep met een lager middeninkomen profiteert daarentegen dubbel van de maatregel. Zij komen in aanmerking voor een goedkope woning en hebben bij het zoeken naar een huis geen last van concurrenten uit een hogere inkomensgroep. Met als gevolg dat zij vier maanden korter naar een geschikt onderkomen hoeven te zoeken.

Eerder waarschuwde Aedes, de koepelorganisatie van de sociale verhuurders, voor de gevolgen van het bevriezen van de liberalisatiegrens. Hierdoor zou het tekort aan woningen groeien omdat hierdoor sociale huurwoningen in de vrije sector terechtkomen. Dat effect blijft uit, aldus het PBL.

Reageer op dit artikel