nieuws

Dag 3 Ecobouw in beeld

bouwbreed Premium

Dag 3 Ecobouw in beeld

Op de derde en laatste dag van het kennisevenement over duurzaam bouwen van Cobouw, de Architect en Vastgoedmarkt stond vastgoed centraal. Dagvoorzitter was Johannes van Bentum, hoofdredacteur van Vastgoedmarkt.

De dag startte met een presentatie van de uitkomsten voor de Benelux van de duurzaamheidsbenchmark Gresb. Duurzaamheidsmanager Elsbeth Quispel maakte bekend waar Nederlandse vastgoedeigenaren staan op de duurzaamheidsladder ten opzichte van hun collega’s in Europa en de rest van de wereld.

Hoogleraar Hans de Jonge van TU Delft richtte zijn blik op de bestaande vastgoedvoorraad en de verduurzaming daarvan. Hij liet zien dat het heel makkelijk is om voorspellingen te doen over de vastgoedmarkt over tien jaar. ‘De toekomst, die staat er namelijk al. Voor nieuwbouw zal er zeer beperkt ruimte zijn.’

Vastgoedontwikkelaar en manager duurzaamheid Onno Dwars van VolkerWessels Vastgoed deelde zijn visie op vastgoed als groeihormoon, terwijl bestuurder Wim Hazeu van Wonen Limburg zijn licht liet schijnen over nieuwe samenwerkingsverbanden die horen bij de nieuwe doelen die woningcorporaties zich stellen.

Verder werd voor het eerst dit jaar de Duurzame Bouwvrouw Award uitgereikt. Ellen van Acht, directeur van KUUB Centrum Particuliere Bouw in Groningen, nam de award in ontvangst uit handen van Jacqueline Cramer, directeur van het Utrecht Sustainability Institute, hoogleraar duurzaam innoveren aan de Universiteit Utrecht en oud-minister van VROM. De vakjury stelde dat Van Acht haar bedrijf “op duurzame wijze naar economisch rendement leidt en daarbij de juiste balans tussen people, planet en profit vindt”.

Later in de middag nam Jacqueline Cramer het eerste exemplaar van het boek Duurzaamheidsoorlog in ontvangst uit handen van Cobouw-redacteur Thomas van Belzen.

De slotsessie van Ecobouw 2014 werd ingeleid door minister Stef Blok (wonen). Het slotdebat met Jan Willem van de Groep (programmaregisseur Energiesprong/Stroomversnelling), Annemieke Nijhof (CEO van Tauw) en Jan Jonker (Hoogleraar Duurzaam Ondernemen Radboud Universiteit Nijmegen) vond plaats onder leiding van dagvoorzitter Johannes van Bentum. Daarbij ging het om duurzaam ondernemerschap in de praktijk. Denkers, ondernemers en koplopers uit de bouwsector vertelden waarom zij kozen voor een focus op duurzame ontwikkeling.

Klik op de foto bij dit artikel en blader door de afbeeldingengalerij die een impressie geeft van de 3e dag van Ecobouw

Reageer op dit artikel