nieuws

Combinatieproef helpt energie sparen

bouwbreed

Combinatieproef helpt energie sparen

Vijf huishoudens in Wageningen hopen met een proefcombinatie van een zonneboiler en een cv-toestel met rookgaskoeler een extra energiebesparing te kunnen boeken.

In de proef worden een zonneboiler van Solesta en een cv-ketel met rookgaskoeling van Atag gebruikt. De ketelbouwer brengt die rookgaskoeler op de markt onder de naam Economizer. Door extra koeling van de rookgassen van de cv-ketel heeft de zonneboiler in zomer én winter een hogere opbrengst, zegt initiatiefnemer Frank Zegers van adviesbureau E4S Consult uit Wageningen.

Dat leidt volgens hem tot een lager gasverbruik voor de huishoudens. “In deze opstelling kunnen de rookgassen van de combiketel bij tapwaterverwarming én ruimteverwarming veel verder gekoeld worden dan dat nu standaard het geval is in hoogrendementsketels zonder rookgaskoeler.”

Tapwatervraag

De zonnecollector levert warmte aan het opslagvat in de zomer (en in mindere mate in de winter). De rookgaskoeler levert, als er ruimteverwarmings- of tapwatervraag is, (rookgas-)warmte aan het opslagvat van de zonneboiler in de winter (en in mindere mate in de zomer). Zegers noemt de bijdrage van de zonneboiler en rookgaskoeler aan de verwarming van het warmtapwater over het hele jaar hoog.

De ketel en de zonneboiler zijn reguliere producten die geen aanpassingen aan de installaties vergen. Nieuw zijn alleen twee leidingen tussen de rookgaskoeler en het voorraadvat en een aangepast ‘kleppenregister’.

De zonneboiler is een kubus van 60 centimeter. Het toestel past daardoor op zolders met een geringe hoogte, zegt Zegers. “De Woningstichting heeft talloze woningen met zolders van 1,40 meter hoog.” De beperkte hoogte helpt ook het terugloopsysteem waarmee de collector op het dak in de winter leegstroomt om bevriezing te voorkomen.

Vervanging

De vijf woningen in Wageningen zijn volgens Zegers gekozen voor de ‘combinatieproef’ omdat de bestaande verwarmingsinstallatie aan vervanging toe was. E4S Consult meet in het komende jaar hoeveel energie deze opstelling extra spaart. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en Stichting Zonne-energie Wageningen steunen de proef.

Mocht de proef slagen dan overwegen corporatie De Woningstichting en studentenhuisvester Idealis de combinatie in meer woningen te laten installeren.

Reageer op dit artikel