nieuws

Alsnog akkoord cao technische groothandel

bouwbreed

Alsnog akkoord cao technische groothandel

De 45.000 werknemers in de technische groothandel krijgen een structurele loonsverhoging van 3,75 procent. Dat zijn werkgevers en vakbonden overeengekomen, na een moeizaam onderhandelingstraject.

Per 1 december gaan de lonen met 1,5 procent omhoog. Volgend jaar volgen nog eens loonsstijgingen van 2 procent en 0,25 procent. Naast de structurele verhogingen krijgen de werknemers eind dit jaar ook een eenmalige uitkering van 1,6 procent van het jaarloon.

Begin deze maand leek een onderhandelingsakkoord nog ver weg. Na een verlaagd loonbod van brancheorganisatie WTG staakte FNV Bondgenoten de cao-gesprekken. Vorige week besloot de bond toch weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel, waarna vrij snel overeenstemming werd bereikt.

Volgens onderhandelaar Lettie Kleijer van FNV Bondgenoten hebben werkgevers vooral bakzeil gehaald vanwege de actiedreiging. “Dit resultaat is door de werknemers zelf bereikt. Omdat ze zich hard hebben gemaakt voor datgene waar ze recht op hebben. Het is de eerste cao in de sector handel waarbij weer wordt geïnvesteerd in de werknemers. Laat dit een voorbeeld zijn voor de andere bedrijven.”

Kleijer benadrukt dat ook de bond uiteindelijk water bij de wijn heeft gedaan voor wat betreft het loon. “Maar de werknemers vonden het ook belangrijk dat we afspraken konden maken over gewoon goed werk, als aanzet om de sector weer aantrekkelijker te maken.”

Reageer op dit artikel