nieuws

‘Windenergiedak’ doet het door negeren van kennis vaker niet dan wel

bouwbreed Premium

Concepten voor windenergiedaken blijken in de praktijk vaak niet te werken, zegt hoogleraar Bert Blocken van de TU Eindhoven. Dat komt volgens hem omdat ze geen rekening houden met de kennis die de wetenschap erover heeft opgedaan. Onderzoek leert hem dat een ‘open’ dak op slanke kolommen de minste doorstromingsweerstand heeft. Adviesbureau Peutz stelde dat […]

Concepten voor windenergiedaken blijken in de praktijk vaak niet te werken, zegt hoogleraar Bert Blocken van de TU Eindhoven. Dat komt volgens hem omdat ze geen rekening houden met de kennis die de wetenschap erover heeft opgedaan.

Onderzoek leert hem dat een ‘open’ dak op slanke kolommen de minste doorstromingsweerstand heeft. Adviesbureau Peutz stelde dat vast in windtunnelproeven. Blocken kwam met zijn onderzoeksgroep Urban Physics tot dezelfde conclusies. Een consortium van Dutch Green Company, Bronsema Consult en de TU Eindhoven gaat deze theorie in praktijk brengen op het dak van een hotel in Amsterdam. Dit concept telt 25 turbines in een vierkant van 5 meter. Het Equipment Prototype Centre (EPC) van de TU Eindhoven ontwikkelt de specifieke combinatie van rotor en generator. De rotor bestaat uit drie helicoïdale bladen op een verticale as. Deze constructie draait volgens Blocken al bij een windsnelheid van 3 meter per seconde. Het systeem staat bekend als ‘windenergiedak’. De handel biedt het inmiddels in uiteenlopende vormen aan, maar geen daarvan rendeert in de uitleg van Blocken omdat ze voorbijgaan aan de wetenschappelijke expertise.

Reageer op dit artikel