nieuws

Rijk staat voor enorm grote herbestemmingsopgave

bouwbreed Premium

Rijk staat voor enorm grote herbestemmingsopgave

Ondanks het overaanbod onroerend goed ziet minister Blok kansen voor het rijksvastgoed dat wordt afgestoten. Herbestemmen is het toverwoord. “Door een combinatie van creativiteit, durf en goede samenwerking met bewoners, ondernemers en gemeenten kunnen we deze lastige opgave tot een succes maken met vaak onvermoede maatschappelijke impulsen”, laat Blok de Tweede Kamer weten.

Tot 2020 gaat het Rijk 0,9 miljoen vierkante meter kantoorruimte en 1,9 miljoen meter ander vastgoed afstoten. Daarbij hanteert Blok vijf categorieën, geschikt voor standaard verkoop, object aanhouden en tijdelijk exploiteren, herbestemming en verkoop, transformatie en gebiedsontwikkeling. Sloop is geen strategie, maar kan het gevolg zijn van transformatie of gebiedsontwikkeling.

De kans dat de gebouwen nog nuttig gebruikt kunnen worden, schat de bewindsman op zich groot in. De meeste af te stoten panden staan op goede locaties nabij stadscentra en hebben een unieke uitstraling. Dat geldt bijvoorbeeld voor het inmiddels al verkochte Hof van Justitie aan de Amsterdamse Prinsengracht, maar ook voor de koepelgevangenissen en de Tapijnkazerne in Maastricht.

Daar komt nog bij dat sinds 2011 280.000 vierkante meter aan voormalige rijkskantoren een nieuwe functie heeft gekregen. Hetzelfde geldt voor 350.000 vierkante meter defensie en overig rijksvastgoed. “Dat geeft vertrouwen voor de kantoren en overige objecten die in de periode tot 2020 afgestoten moeten worden”, aldus Blok.

Objecten

Maar ook minder aantrekkelijke objecten bieden kansen en mogelijkheden voor transformatie, meent hij. “Juist daar is die creatieve aanpak cruciaal. Bijvoorbeeld de CBS-kantoren in Heerlen en Voorburg en het Hembrugterrein in Zaandam”, schrijft Blok. Hij belooft verder dat als het niet mogelijk is een pand of terrein direct een nieuwe functie te geven. hij ervoor zal zorgen dat het gebouw en de omgeving levendig blijven door tijdelijk beheer en verhuur. Iets dergelijks gebeurt nu al op het voormalig Marine vliegkamp Valkenburg waar een hangar theater is geworden. Te zijner tijd zal daar een woonwijk verrijzen.

Voorbeelden transformatieprojecten

Hoofdpostkantoor Amsterdam nu winkelcentrum Magna Plaza;

Vrouwengevangenis Zwolle nu Librije’s hotel;

Belastingkantoor Utrecht, nu studentenhuisvesting.

Reageer op dit artikel