nieuws

PROFIEL: Van Wingerden voorstander van vernieuwing

bouwbreed Premium

PROFIEL: Van Wingerden voorstander van vernieuwing

Rob van Wingerden volgt Nico de Vries op als bestuursvoorzitter van BAM. Wie is deze bestuurder, die al 26 jaar bij het bouwconcern werkzaam is?

Met Rob van Wingerden komt er een vernieuwer aan het roer van de Koninklijke BAM Groep te staan. Hij is bijvoorbeed voorstander van vernieuwing van het bouwproces. Zo zei hij recent in Cobouw. “Het wordt hoog tijd dat alle stakeholders in de bouwkolom door een andere bril naar het bouwproces kijken. In een wereld waar niets op zichzelf staat en niemand meer alleen het verschil kan maken, moeten wij ophouden multidisciplinair werken als iets complex te zien.”

Volgens de aanstaande topman van BAM kan er allang foutloos worden gebouwd als er maar omstandigheden worden gecreeerd die het mogelijk maken de beschikbare technologie ten volle te benutten. “Virtueel bouwen, BIM, lean bouwen – de technologie en de instrumenten zijn voorhanden, maar onze mindset loopt achter bij deze ontwikkelingen of misschien beter: de ontwikkelingen en mogelijkheden gaan harder dan dat we kunnen ‘bijhouden’. De rem op de ontwikkelingen zijn we zelf. Onze regels, wetten en gewoonten van nu zijn de beperkende factor naar de toekomst. En dat is niet ‘ze’ maar ‘we’, niet ‘jij’ maar ‘ik’!.”

Taak

De drang om te vernieuwen kan Van Wingerden in zijn nieuwe functie nog wel eens van pas komen. Duidelijk is in ieder geval dat de grote aannemers er momenteel maar moeilijk in slagen om een gezond rendement te behalen. Of Van Wingerden het straks daadwerkelijk over een andere boeg zal gooien, is nog even afwachten. De aanstaande topman was vandaag niet beschikbaar om zijn ideeën over de toekomst van het bouwbedrijf te delen.

Oud-HBG’er

Van Wingerden is een oud-HBG’er. Voor wie het is vergeten: HBG was het grootste bouwbedrijf van Nederland toen het in 2002 werd ingelijfd door Dragados. De Spaanse bouwer verkocht HBG nog geen half jaar later alweer door aan BAM, nadat het zelf was overgenomen door concurrent ACS.

Van Wingerden was in die tijd directeur HBG Bouw en Vastgoed. Na de overname door BAM werd hij directeur bij BAM Utiliteitsbouw om in 2005 te worden benoemd tot directievoorzitter BAM Woningbouw. Sinds 2008 maakt de 53-jarige bestuurder deel uit van de raad van bestuur van het Bunnikse bouwconcern.

Een andere werkgever dan BAM en HBG had Van Wingerden nooit. Nadat hij in 1988 afstudeerde als ingenieur civiele techniek aan de TU Delft, ging hij bij HBG aan de slag als projectvoorbereider.  


Nevenfuncties Rob van Wingerden:

-lid algemeen bestuur Bouwend Nederland

-bestuurslid Vernieuwing Bouw

-voorzitter raad van commissarissen GEN

-commissaris Koninklijke Saan

-bestuurslid Nationaal Renovatie Platform

Reageer op dit artikel