nieuws

Krimpscheurvrij vloeibaar zandcement

bouwbreed

Krimpscheurvrij vloeibaar zandcement

Weber Beamix uit Eindhoven heeft een mortel ontwikkeld voor vloeibare zandcementvloeren van 30 tot 100 millimeter dikte, die niet scheuren of onthechten. “Bedoeld om het smeren van zandcementvloeren te vervangen”, aldus R&D-manager Jan Blaak.

“Vloeibaar zandcement zonder ontmenging en zonder krimpscheuren. Het heeft ons wel hoofdbrekens gekost om de juiste combinatie van cementsoorten, vulstoffen en hulpstoffen te vinden. Dat heeft een aantal jaren geduurd”, aldus Blaak.

Het product, Weber.floor VZC, laat zich verwerken zoals een calciumsulfaatgebonden (anhydriet)vloer, maar is ook geschikt voor natte ruimtes. “We garanderen een sterkteklasse CT-C16-F4. Bij de huidige temperaturen is de vloer na een dag beloopbaar, bij 6 of 7 graden Celsius na twee dagen. Het is geen dunne vloeivloer, maar echt een vervanging van de traditionele zandcementvloer.”

Weber.floor VZC wordt om te beginnen in zakken geleverd, later ook in bulk. Het zakgoed is gericht op de kleine aannemer, voor het aanbrengen van zandcementvloeren in keukens, badkamers, toiletten en andere vertrekken met een oppervlak van maximaal 4 bij 5 meter.

Blauwe strook

De verwerker brengt eerst een blauwe strook tegen de wanden aan, die voorkomt dat water uit de mortel getrokken kan worden. Hij zorgt voor een schone, voorbehandelde vloer en plaatst de hoogte-aanwijzers. Daarna stort hij de inhoud van een zak in een emmer, voegt water toe, mengt en giet de vloeibare mortel over de vloer. Dat proces wordt een aantal malen herhaald, tot het gewenste niveau van de vloer over de hele oppervlakte is bereikt. De verwerker loopt gewoon op laarzen door de zelfverdichtende en zelfnivellerende mortel. Door met een drijfrei te dobberen trekt de vloer vanzelf glad.

Duurder

“Het materiaal is duurder dan van een traditionele zandcementvloer”, geeft Jan Blaak toe. “Maar de aannemer boekt een aanzienlijke tijdwinst. Bovendien is smeren onwenselijk, vanwege de arbotechnische bezwaren.”

Vloeien is stand der techniek. Vanaf 1 januari 2015 wordt strenger gecontroleerd of de regels voor zandcementvloeren worden nageleefd. Maar niet alleen daarom is Weber.floor VCZ een alternatief voor het smeren van dekvloeren. Ook de hoogwaardige eigenschappen zijn een reden om voor dit product te kiezen, stelt Weber Beamix. Ten slotte is een vloeibare zandcementvloer duurzamer, want de CO 2-emissie ligt zo’n 45 procent lager.

Reageer op dit artikel