nieuws

Grontmij kijkt uit naar einde Frans avontuur

bouwbreed

Grontmij kijkt uit naar einde Frans avontuur

Grontmij vordert goed met de verkoop van zijn Franse activiteiten. De belangstelling komt zowel van ingenieursbureaus als financiële partijen. “Of ook uit Nederland belangstelling bestaat? Dat ga ik niet zeggen. Dat zou het verkoopproces alleen maar bemoeilijken”, zegt bestuursvoorzitter Michiel Jaski.

Hij verwacht in september een of twee partijen te selecteren die in de boeken mogen kijken, als voorbereiding op een bieding. In oktober kunnen dan de concrete onderhandelingen beginnen.

De overname – met geleend geld – van het Franse ingenieursbureau Ginger in 2010 is voor Grontmij een peperduur avontuur gebleken. Het testbedrijf werd in 2012 weer van de hand gedaan en Ginger-baas Jean-Luc Schnoebelen vertrok met een gouden handdruk van 2,7 miljoen euro. De resterende Franse activiteiten staan sinds het voorjaar in de verkoop. Het negatief resultaat van 14,6 miljoen euro waar Grontmij in het tweede kwartaal tegenaan liep, kan voor 4,6 miljoen worden toegeschreven aan de Franse activiteiten. De rest van het tekort vindt zijn oorzaak in herstructureringskosten (5,1 miljoen) en geld om valuta-effecten te compenseren voor de bezitters van converteerbare cumulatief preferente aandelen (5 miljoen euro). 

Jaski: “De oorzaken van het verlies zijn duidelijk te benoemen. Ik hoop dat ze eenmalig zijn. Operationeel gaat Grontmij de goede kant op. We zijn terug bij een winstmarge van bijna 5 procent. De doelstelling is 6 tot 8 procent.”

Reageer op dit artikel