nieuws

Groei bouwvergunningen woningen in Duitsland 9,6 procent

bouwbreed Premium

Groei bouwvergunningen woningen in Duitsland 9,6 procent

De afgifte van bouwvergunningen voor woningen in Duitsland is in de eerste helft van het jaar ten opzichte van de eerste zes maanden van 2013 met 9,6 procent gestegen tot 136.843.

De groeiende vraag zit vooral bij de gebouwen die onderdak bieden aan drie of meer gezinnen. Van dit type nam het aantal verleende bouwvergunningen met 12,8 procent toe tot 59.122. Bij de vrijstaande woningen (44.286) en twee-onder-een-kappers (10.050) valt een lichte krimp van respectievelijk 1,0 en 0,4 procent te constateren. 


Op de rem

De vergunningen voor de niet-woongebouwen namen in de eerste helft met 0,7 procent af, zo laten de cijfers van het Statistisch Bundesamt in Wiesbaden zien. De krimp wordt vooral veroorzaakt door de terughoudendheid van de overheden. Ook de landbouw trapt op de rem. Sterke groei daarentegen is waarneembaar bij de hotels en restaurants (+29 procent tot 1395 vergunningen) en de fabrieken dan wel werkplaatsen, waarvoor ruim 2100 (+12,2 procent) bouwbewijzen werden verstrekt. Gedreven door de aantrekkende wereldhandel steeg in de categorie gebouwen voor handel en opslag het aantal bouwvergunningen met 9,8 procent tot 37.607. 

Reageer op dit artikel