nieuws

Feyenoord-supporter wekt eigen stroom op

bouwbreed

Feyenoord-supporters gaan dit najaar hun eigen stroom opwekken. De Kuip wordt bij wijze van pilot verrijkt met dertig elektriciteit opwekkende tegels. De tegels, die zes jaar geleden werden geïntroduceerd voor danceclubs, zijn nu gereed in een ‘loopvariant’. Het Rotterdamse bedrijf Energy Floors wil de nieuwe toepassing in de eigen stad testen. Vandaar de keuze voor […]

Feyenoord-supporters gaan dit najaar hun eigen stroom opwekken. De Kuip wordt bij wijze van pilot verrijkt met dertig elektriciteit opwekkende tegels. De tegels, die zes jaar geleden werden geïntroduceerd voor danceclubs, zijn nu gereed in een ‘loopvariant’. Het Rotterdamse bedrijf Energy Floors wil de nieuwe toepassing in de eigen stad testen. Vandaar de keuze voor de Kuip.

Eén looptegel kan ongeveer 30 watt opwekken. Als hij op een normale manier voortdurend wordt belopen, bedraagt de opbrengst 4 watt. De tegels bestaan voor een groot deel uit staal, voor de tandwielen en geleiders. Verder is de elektronica een belangrijke component en bevat elke tegel zijn eigen elektromotor met elektromechanisch omzettingsysteem. De toplaag beweegt 1 à 2 centimeter op en neer. Deze laag kan worden vervaardigd uit allerlei materialen. Voor buiten denkt Smit aan een steenachtig materiaal of een industriële rubber.

Reageer op dit artikel