nieuws

BAM na verlies 6,6 miljoen op weg naar break-even

bouwbreed Premium

BAM na verlies 6,6 miljoen op weg naar break-even

BAM is in de eerste helft van het jaar aangelopen tegen een verlies van 6,6 miljoen euro. Maar de cijfers zijn minder slecht dan het lijkt, meent scheidend bestuursvoorzitter Nico de Vries.

De onderliggende resultaten van BAM zijn volgens De Vries beter dan het lijkt. “In de eerste helft van 2013 hebben we belangrijke winst geboekt op incidentele projecten. De eerste zes maanden van dit jaar komt de winst uitsluitend uit structurele projecten en presteren we eigenlijk een stukje beter.”

De Vries: “De hoofdconclusie is dat we dit jaar afgaan op een break-even. Het resultaat voor belastingen, afwaarderingen en herstructureringskosten ramen we op 20 miljoen euro. En dat is dan inclusief het verlies van 68 miljoen euro op twee infraprojecten, zoals we op 7 juli al bekend gemaakt hebben.”

Banen verdwijnen

BAM haalt de komende anderhalf jaar de stofkam door het bedrijf om de winstgevendheid sterk te verbeteren. In oktober zullen meer details naar buiten komen. Opzet is te komen tot een jaarlijkse kostenbesparing van minstens 100 miljoen euro. “Zonder verlies aan arbeidsplaatsen zal dat niet gaan. We praten over meer dan het schrappen van paperclips en blocnotes. Vooral in Nederland, waar de problemen het grootst zijn, maar waarschijnlijk ook in het buitenland zullen banen verdwijnen”, aldus Nico de Vries.

Het programma richt zich op het stroomlijnen van de structuur van werkmaatschappen. Het verkopen van complete onderdelen is niet aan de orde. “Wat we nu doen behoort tot onze kerntaken. We hebben een succesvol bedrijf in Luik verkocht maar dan praat je over een bijzondere situatie. De onderneming is gespecialiseerd in waterzuivering en wilde meer naar het buitenland. Strategisch paste het bedrijf niet meer in onze plannen en is dus verkocht.”

Pijn in Nederland

BAM boekte in de eerste helft van het jaar aan bedrijfsinkomsten 3382 miljoen euro. De eerste zes maanden van vorig jaar werden afgesloten met een 150 miljoen euro kleiner bedrag. De orderportefeuille groeide met 100 miljoen tot 10,7 miljard euro.

De pijn zit bij BAM volgens De Vries vooral in de Nederlandse activiteiten. Tegenover  de 1212 miljoen euro aan opbrengsten staat een verlies van 7,8 miljoen euro, half zo veel als een jaar geleden. De verliezen in Duitsland en Groot-Brittannië bedragen respectievelijk 28,5 en 3,8 miljoen euro. Winst komt uit België (20 miljoen) en van de internationale divisie (20,5 miljoen euro).

De vastgoedtak realiseerde een positief resultaat van 14,7 miljoen euro. De bouwer verkocht uit eigen ontwikkeling 936 woningen. In de eerste helft van vorig jaar bleef de teller staan bij slechts 531.

 

  

Reageer op dit artikel