nieuws

‘We willen iets neerzetten dat economisch realistisch is’

bouwbreed

E-Schalkwijk wordt een geheel zelfvoorzienende woonwijk. Dankzij zonnepanelen en warmte- en koudeopslag (wko) kunnen toekomstige bewoners volledig in hun eigen energiebehoefte voorzien. Toch blijven de woningen aan het elektriciteitsnet gekoppeld. “Dat willen de beleggers graag”, zegt ontwikkelaar Dirk Dekker.

Het is nu nog een onbeduidende lap grond, 2,5 hectare groot, aan de rand van het dorp Schalkwijk in de gemeente Houten. Maar als het aan Dirk Dekker van Being Development ligt, zit het er hier over twee jaar helemaal anders uit. Waar nu nog populieren, brandnetels en wat oude panden staan, moet Dekkers ‘all electric’ wijk verrijzen. Op het scherm van zijn laptop verschijnen woningen in een groene omgeving. “Zo wordt het niet hoor”, benadrukt hij. “Dit is het moodboard.”

Dekkers E-Schalkwijk is een uitwerking van het energieconcept van energie-ondernemer en professor Future Energy Systems, Ad van Wijk, op wiens grond de woningen worden gebouwd. “We gaan voor een natuurlijke wijk. Je moet als bewoner het gevoel krijgen dat je woont in een park.” Het project is gebaseerd op het principe ‘people-planet-profit’: duurzaam voor mens en milieu. “Maar we denken ook commercieel. We willen iets neerzetten dat economisch realistisch is.”

De wijk moet in principe zonder gasaansluiting kunnen, is het idee. “Alles elektrisch”, zegt Dekker. “En nul-op-de-meter.” Om dat voor elkaar te krijgen, wordt de wijk voorzien van zonnepanelen, oplaadpalen, een warmtepomp, zonneboiler en warmte- en koudeopslag. “In principe is de wijk straks zelfvoorzienend.” Duurzaamheid gaat verder dan alleen energie. Ook milieu, gezondheid, gebruikswaarde en toekomstwaarde spelen een rol. Being Development werkt hierbij samen met W/E-adviseurs en hun software GPR Stedenbouw en GPR Gebouw.

Volgens Dekker is de tijd rijp voor een zelfvoorzienende wijk. “De bouw kan helpen de CO 2 -uitstoot te verminderen. De technieken die daarvoor nodig zijn, zijn al voorhanden. Aan de andere kant wordt vanuit de overheid steeds meer gestimuleerd om daadwerkelijk duurzaam en energieneutraal te bouwen. Neem alleen al de Energiesprong.” Ook de consument is er klaar voor, stelt de ontwikkelaar. “We letten op duurzaamheid als we kleding kopen en naar de supermarkt gaan. Dus waarom niet bij het uitzoeken van een woning?” De beleggers, die volgens Dekker al klaar staan maar nog even anoniem willen blijven, willen echter liever niet beleggen in een collectieve energievoorziening. Of eigenlijk: in woningen die gebruikmaken van een collectieve energievoorziening. “Ze willen woningen die individueel zelfvoorzienend zijn. Maar onze geschakelde woningen krijgen, omdat het onrendabel is, niet allemaal een eigen wko.”

De woningen worden losgekoppeld van het gasnet. Met het oog op de toekomstige situatie met betrekking tot decentrale energieopwekking en verkoop blijven de huizen in E-Schalkwijk echter aan het elektriciteitsnet gekoppeld.

Concept

Hoe de woningen in E-Schalkwijk eruit komen te zien, is nog even afwachten. Zeker is wel dat Diederendirrix architecten het uiteindelijke ontwerp zal baseren op de Trebbe Basiswoning. Het concept van de ontwikkelende bouwer kwam na een selectie van marktpartijen als beste uit de bus. De aanpassingen van de woningen is nodig om ruimte te maken voor de zonnepanelen en warmte- en koudeopslag, maar er wordt ook iets aan de uitstraling gedaan. “De woningen moeten opgaan in hun omgeving”, legt Dekker uit. “Je kunt bijvoorbeeld denken aan houten gevelelementen.”

Hoeveel woningen er precies komen is nog niet duidelijk. In de plannen wordt tot nu toe rekening gehouden met tientallen woningen, maar Dekker laat zich liever niet op een getal vastpinnen. “We passen het aanbod aan op de vraag. Natuurlijk moeten we een bepaald aantal woningen bouwen om het rendabel te maken, er is een ondergrens.” Wat die ondergrens precies is, houdt de ontwikkelaar liever voor zich. Ook hoeveel de woningen gaan kosten, is niet duidelijk. “Ook dat passen we op de vraag aan. Maar we gaan ervan uit dat de geschakelde woningen tussen 240.000 en 300.000 euro gaan kosten.”

Of de eerste e-wijk er komt, is nog even afwachten. “We horen na de zomer van de gemeente en de provincie of zij iets in het idee zien. Zo ja, dan kunnen we beginnen met het aanvragen van de bestemmingsplanwijziging.” Garanties heeft de ontwikkelaar nog niet. “Ze zijn enthousiast, maar willen nog dat we wat meer toevoegen aan het ‘Eiland van Schalkwijk’ (de structuurvisie van de gemeente Houten, red). We kijken nu hoe we dat kunnen doen.”

Curriculum Vitae

Dirk Dekker (32) is medeoprichter van ontwikkelaar Being Development. Het bedrijf ontwikkelt, adviseert en verzorgt het management van duurzaam vastgoed.Samen met de ontwerpers van Powerhouse Company bedacht Being Development enkele jaren geleden Being Home: een modulair systeem waarmee verscheidene villa’s kunnen worden gebouwd. Tegenwoordig richt de ontwikkelaar zich het merendeel van de tijd op het ontwikkelen van binnenstedelijk vastgoed. Het eerste nieuwbouwkantoor, samenwerking met All-In Real Estate, wordt oktober dit jaar opgeleverd: Handel Amsterdam op de Fred Roeskestraat in het Zuidas-gebied.Voor hij in de vastgoedsector terecht kwam, was Dekker bedrijfskundige bij adviesbureau Boer & Croon. Ook is hij bestuurder van de non-profit organisatie Return to Sender en mentor bij Rockstart Accelerator, Smart Energy Program.

Lokale economie

Lokale installateurs onderhouden de zonnepanelen, oplaadpalen, een warmtepomp, zonneboiler en warmte- en koudeopslag die in de wijk komen, is het plan. Ontwikkelaar Dekker heeft daarvoor inmiddels contact met Smit Installatiebedrijf uit Schalkwijk. “Het is de bedoeling dat de werknemers worden bijgeschoold, zodat ze de installaties in de wijk kunnen onderhouden. Zo ondersteunen we de lokale economie.” Het is nog niet duidelijk of het installatiebedrijf ook in staat is om de benodigde installaties te leveren en plaatsen. “Zo ver zijn we nog niet.”

Reageer op dit artikel