nieuws

‘Techniek te vaak gezien als iets vanzelfsprekends’

bouwbreed

Harm Hoorn van Zonneveld Ingenieurs en Tristan Wolvekamp van BAM Infraconsult kregen op de Constructeursdag van de bezoekers met evenveel stemmen de titel ‘Constructeur van het jaar 2014’. De jury echter koos voor Johan Galjaard van adviesbureau ABT. In een reeks portretteert Cobouw de drie gelauwerden. Vandaag: Johan Galjaard.

“Nee, ik had het niet verwacht. Nooit bij stilgestaan dat ik ‘Constructeur van het jaar 2014’ zou kunnen worden. Maar ik vind het een hele eer”, aldus Galjaard. Hij was als voorzitter van VNconstructeurs zelf betrokken bij het idee om elk jaar een constructeur in het zonnetje te zetten. “Ik hoopte dat de jury dit jaar een jonge constructeur zou kiezen. Zelf heb ik niet gestemd voor de publieksprijs. Dan zou ik namelijk twee stemmen hebben moeten uitbrengen.”

“Het is voor mijn hele oeuvre van zo’n dertig jaar en ook vanwege mijn rol bij VNconstructeurs. Ik werk bewust aan publiciteit voor het constructeursvak. We benaderen pers en vakorganisaties, willen de bekendheid vergroten.” Galjaard vindt het frustrerend als de constructeur bij een publicatie niet wordt vermeld, maar de architect en de aannemer wel.

“Ik heb een reischeque gekregen. De jury verwacht een reisverslag. Maar ik weet nog niet wat ik doe. Misschien is de cheque overdraagbaar aan een jonge collega. Of ik bezoek een aantal constructies of een congres, waar ik normaal niet heen zou kunnen.”

Galjaard is 56 jaar, getrouwd en heeft drie kinderen. “Ik had het geluk om mijn loopbaan te beginnen bij Grabowsky en Poort in Scheveningen. Dat is later overgenomen door Arcadis. Ik werkte onder meer aan de kantoorgebouwen van Nationale Nederlanden in Rotterdam en Den Haag. Ik vind het leuk om interactief met de architect en de installatieadviseur samen te werken. Met een 6B-potlood en schetspapier. Het begin, met zijn allen aan tafel, daarin zit de creativiteit, de schepping. Ik kom uit protestantse hoek. Leef bewust duurzaam, rijdt een hybride auto en ga serieus met de omgeving om. We hebben het rentmeesterschap over de wereld. Toen de Berlijnse muur viel verwachtte ik vrede, maar overal op de wereld vlammen conflicten op. Dat kan ik niet begrijpen. Ik heb totaal geen begrip voor het fanatisme van mensen die elkaar afslachten, zo weinig waarde hechten aan een mensenleven. Maar het is wel nodig om erover na te denken. Het verbaast me dat mensen zich door fanatisme laten vangen. Dat zij niet de rationaliteit hebben om de zaken te relativeren. Maar de wereld wordt langzaam beter. Ik ben een optimist. Het duurt alleen langer dan ik gehoopt had. In Europa, waar de verschillende landen vroeger met elkaar vochten, werken we nu samen. Dat is veel plezieriger”, aldus Galjaard. Een stevige discussie met een toetsende instantie over de rationaliteit van de regelgeving gaat hij echter niet uit de weg. “Voor welke constructie is die regel eigenlijk bedoeld”, vraagt hij dan. Soms wint hij, soms moet hij bakzeil halen.

Enthousiasme

De voorzitter van VNconstructeurs ziet zichzelf niet als een leider. “Nee, dat ambieer ik ook niet. Ik sta vooraan door het enthousiasme dat ik uitstraal en door mijn gedrevenheid om zaken voor elkaar te krijgen. Ik probeer ook buiten de vakbladen een podium voor constructeurs te krijgen, maar dat lukt nog niet echt. De buitenwereld beschouwt techniek te veel als iets vanzelfsprekends. Maar ook de wereld van de constructeurs wordt langzaam beter. Ik merk een kentering, de desinteresse voor het vak neemt af.”

Galjaard heeft al eens een pleidooi gehouden voor ingenieurs in de politiek. Het zijn mensen die goed nadenken, ook over de lange termijn. “Ik denk altijd meer aan de mensen en minder aan het geld. Overigens, in de bouw kom je zeer sociale mensen tegen. Ze moeten altijd samenwerkenin teams van wisselende samenstelling. Daardoor zijn ze makkelijk naar elkaar toe. Iedereen is trots op wat we samen hebben gerealiseerd.”

kader verwijderen

kader verwijderen

Reageer op dit artikel