nieuws

Praktijktesten in plaats van leverancierseilandjes

bouwbreed Premium

De Bouwzone Renovatiebeurs wordt de eerste vakbeurs waar bezoekers de getoonde waren kunnen uitproberen op nagebouwde delen van een woning. Organisator CRH denkt de eerste te zijn met zijn vakbeurs waar stands plaats hebben gemaakt voor ‘themapleinen’.

V roeger trok elke bezoeker van stand naar stand door een vakbeurs om een indruk te krijgen van wat er weer aan noviteiten was bedacht. Pas op de bouwplaats bleek of het getoonde de combinatie met andere exponenten kon doorstaan. De praktijk leerde ook pas buiten de tentoonstellingshal of een product zich net zo makkelijk liet verwerken als de aanbieder ervan toezegde en geen problemen geeft in het grotere geheel van een project.

Met dat in gedachten koos CRH ervoor een bouwbeurs op te zetten zonder de gebruikelijke stands. De beurs gaat in op de benodigdheden voor de renovatie. Dat gebeurt aan de hand van thema’s: fundering, vloer, gevel, dak en afbouw. Voor elk van deze bouwdelen is een themaplein ingericht. De verschillende leveranciers laten gezamenlijk een ‘totaaloplossing’ zien voor de renovatie van een bouwdeel. “Bezoekers kunnen dus daadwerkelijk een kijkje nemen onder het dak of in de kruipruimte en praktische oplossingen voor isolatie en vochtregulatie ontdekken”, zegt Damy Gertsen van CRH Bouwmaterialen.

Naast de bouwdelen komen luchtdicht renoveren, innovatieve renovatieproducten en gezond en veilig renoveren aan de orde. Alle getoonde oplossingen zijn gericht op het resultaat zoals dat aan de opdrachtgever wordt overgedragen. De bezoeker kiest uit verschillende gelijkwaardige oplossingen. Deze zijn gegroepeerd per specialisatie, waardoor de beursvloer geen leverancierseilandjes kent maar totaaloplossingen per segment biedt.

De ruim zestig deelnemers zijn voor het overgrote deel bedrijven die als ‘preferred suppliers’ onder de vlag van CRH Bouwmaterialen varen. Dat wordt mede gedaan omdat de producten van deze aanbieders gegarandeerd zonder problemen met elkaar zijn te combineren. In wat Gertsen grensgevallen noemt komen ook andere leveranciers aan bod. “Monier bijvoorbeeld maakt dakpannen waarin zonnecellen zijn verwerkt. Worden die zonder meer getoond dan moet de bezoeker maar raden hoe dat product wordt verwerkt.” Om die reden wordt de dakpan aangesloten op de bijbehorende omvormer van Geotherm tot een werkend geheel. Wavin laat op zijn beurt een flexibele leiding zien die op een koperen buis kan worden aangesloten. De beurs brengt hoofdzakelijk bouwkundige benodigdheden onder de aandacht, benadrukt Gertsen.

Reageer op dit artikel