nieuws

Inspectie SZW zet hitte-stressmeter FNV-bonden in

bouwbreed

De Inspectie SZW gaat de hitte-stresscalculator van FNV gebruiken bij controles op werken bij hoge temperaturen.

Dat blijkt uit de interne inspectierichtlijn van de voormalige Arbeidsinspectie.

De hitte-stresscalculator is een hulpmiddel waarmee bij zeer warm weer snel en eenvoudig kan worden vastgesteld of de werkomstandigheden dusdanig zijn dat er maatregelen moeten worden getroffen.

Jan Verhagen, adviseur arbeidsomstandigheden van FNV Bondgenoten noemt het “heel mooi” dat de inspectiedienst de hitte-stressmeter gaat gebruiken. Hij benadrukt tegelijk dat controles nodig blijven. “Onze ervaring is dat het overgrote deel van de werkgevers, 61 procent, helemaal niets doet om werknemers te beschermen tegen de gevaren van hitte.”

FNV Bouw en FNV Bondgenoten waarschuwen elk jaar weer voor de risico’s die werken bij zomerse temperaturen met zich kunnen meebrengen. Met name in de wegenbouw, maar ook bij werken op hoogte, kan concentratieverlies door oververhitting fatale gevolgen hebben.

Maar ook elders liggen gevaren op de loer, weet Verhagen. “Als je bijvoorbeeld werkt in een slecht geventileerd gebouw, in een kas of als je lasser bent in een werkplaats, dan kan het extreem heet worden. Dat kan weer leiden tot ongezonde en onveilige situaties.”

Wanneer werkgevers geen maatregelen treffen terwijl ze dat wel zouden moeten doen, kunnen ze door de Arbeidsinspectie worden beboet. Ook kan het werk worden stilgelegd.

Reageer op dit artikel