nieuws

Groot onderhoud kerktoren

bouwbreed

Groot onderhoud kerktoren

De veertig ankers van de trekbalken in de kerktoren van Aldeboarn verkeren in een zodanig slechte staat dat ze geschopeerd dan wel vervangen moeten worden.

Ook de balustrade van de houten lantaarn is verrot. ‘‘Met name de zuid- en westzijde verkeren in zeer slechte staat’’, aldus een woordvoerder van Bouwbedrijf De Jong in Workum, die de kerktoren uit 1737 de komende vier maanden renoveert. De restauratie is voor de beheerder, Monumentenstichting Boarnsterhim, aanleiding om ook de beide luidklokken voor een opknapbeurt uit de toren te halen. De houten klokkenstoel verkeert in constructief opzicht in slechte staat. Alle metsel- en voegwerk wordt hersteld, terwijl schildersbedrijf De Noordhoek uit Leeuwarden het houtwerk opnieuw verft. Medewerkers van ABS Steigerbouw uit Leeuwarden zetten de hele toren in de steigers.

Reageer op dit artikel