nieuws

Beleggersvereniging VEB eist in brief opheldering van BAM

bouwbreed

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft BAM in een brief om opheldering gevraagd over de verliezen waar het bedrijf vorige week melding van maakte. De beleggers willen vooral weten welke maatregelen de bouwer heeft getroffen om herhaling te voorkomen.

De bouwer uit Bunnik meldde vorige week maandag dat het in totaal 75 miljoen euro aan verliezen verwacht op twee infraprojecten in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De beurswaarde van BAM daalde daardoor met enkele tientallen procenten.

Volgens de VEB hebben de nieuwe verliesprojecten geleid tot “hernieuwde onzekerheid over het selectie- en aannamebeleid” en het “in control” zijn van de raad van bestuur. Beleggers twijfelen volgens de VEB aan de financiële soliditeit van de bouwer. Zij vrezen bovendien dat BAM niet aan zijn bankenconvenanten kan voldoen.

De beleggersvereniging wijst erop dat BAM bij de aandeelhoudersvergadering op 24 april nog liet weten geen nieuwe tegenvallers te verwachten. Bij de halfjaarcijfers 2013 moest het bedrijf ook al een winstalarm geven wegens kostenoverschrijdingen bij buitenlandse projecten.

BAM gaf vorige week maandag aan dat de twee verliesprojecten onder oude tenderprocedures zijn aangenomen. Volgens het bedrijf zouden deze projecten onder het huidige beleid niet op deze manier zijn aangenomen. In het meest recente jaarverslag heeft de directie van het bouwconcern aangegeven dat bepaalde “omvangrijke en risicovolle projecten” voortaan eerst moeten worden goedgekeurd door de raad van bestuur. De beleggers zijn benieuwd welke maatstaven het bedrijf hanteert. De VEB wil bovendien weten of naar aanleiding van de nieuwe tegenvallers ook andere projecten aan een nader onderzoek worden onderworpen. De vereniging vraagt tot slot of BAM-aandeelhouders met “tegenvallers rekening moeten blijven houden”.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels