nieuws

Aanbesteder verplicht bedrijven uit te nodigen bij onderhandse opdracht

bouwbreed Premium

Aanbesteder verplicht bedrijven uit te nodigen bij onderhandse opdracht

Opdrachtgevers kunnen worden verplicht bepaalde aannemers uit te nodigen voor een onderhandse aanbesteding. Dat heeft de rechter vorige week bepaald.

Het Kadaster heeft it-bedrijf HLA niet uitgenodigd mee te dingen in een onderhandse procedure voor het ontwikkelen van een ‘Klic’-viewer. Dat had wel gemoeten, stelde de rechters van zowel de rechtbank als het gerechtshof. Er was namelijk sprake van een aantal bijzondere omstandigheden. In dit geval kende het Kadaster het bedrijf, het Kadaster wist dat HLA in staat was een dergelijk product te ontwikkelen. Bovendien stond in de aanbestedingsstukken expliciet dat deze uitvraag zou openstaan voor alle potentieel geïnteresseerde it-bedrijven. Daarbij was er geen gegronde reden om HLA op voorhand uit te sluiten. Hoewel de uitspraak een it-bedrijf betreft, gaat deze vlieger evengoed op voor een willekeurig bouwbedrijf.

Reageer op dit artikel