nieuws

Topman: Strukton wordt een technologiebedrijf

bouwbreed

Strukton wil een technologiebedrijf worden. De mentaliteit van het concern “verschuift van een traditioneel reagerende houding naar een toekomstgerichte, professionele en proactieve opstelling”, schrijft directievoorzitter Gerard Sanderink in het jaarverslag van het Oranjewoud-onderdeel.

He t afgelopen jaar heeft Strukton naar eigen zeggen “fors” geïnvesteerd in kwaliteit. Processen werden geoptimaliseerd, afdelingen heringericht en producten verbeterd. Door de aanpassingen is de bouwer “nog meer” een gelijkwaardige gesprekspartner voor opdrachtgevers geworden.

Ondertussen kijkt het concern over de grens, want vooral daar is volgens topman Sanderink groei mogelijk. Zo werd dit jaar Strukton International opgericht. De nieuwe werkmaatschappij richt zich op drie gebieden buiten Europa: het Midden-Oosten, Indonesië en Zuid-Amerika. Het nieuwe onderdeel moet in 2018 “een toonaangevende speler” zijn voor projecten op het gebied van civiele techniek en infrastructuur.

Strukton boekte vorig jaar een “historisch” hoge omzet van bijna 1,6 miljard euro, 267,6 miljoen meer dan een jaar eerder. Vorig jaar werden het Italiaanse Costruzioni Linee Ferroviarie (CLF) en de infra-activiteiten van Rasenberg in Nederland overgenomen. Die acquisities niet meegerekend ging de omzet 107,9 miljoen omhoog. Vooral in de markten railsystemen en civiele infrastructuur, goed voor respectievelijk 645,8 en 562,9 miljoen euro omzet, werden de bedrijfsinkomsten flink opgeschroefd. De omzetstijging is voor een groot deel toe te schrijven aan de buitenlandse dochterbedrijven. “De omzet in de Nederlandse markt is in 2013 onder druk blijven staan.”

Zowel Strukton Civiel als Strukton Techniek en gebouwen, waarbinnen Strukton Bouw en Strukton Worksphere samenwerken, boekte operationele verliezen. Dankzij een goed resultaat van Railsystemen kwam het operationeel resultaat van Strukton als geheel op 21,7 miljoen euro positief uit. Toch boekte de bouwer een verlies van 15,9 miljoen euro, mede door een afboeking van 35 miljoen euro op het project A15 Maasvlakte-Vaanplein.

Reageer op dit artikel