nieuws

Strabag ziet groei orderportefeuille van 5 procent

bouwbreed Premium

Strabag SE heeft in het eerste kwartaal een bouwprestatie neergezet van 2,3 miljard euro. De orderportefeuille groeide met 5 procent tot 14,5 miljard euro.

Topman Thomas Birtel van de Oostenrijks-Duitse bouwer waarschuwt voor de steeds hogere prijsdruk in de Europese infrabouw. Janssen de Jong Infra maakt deel uit van het concern. Compensatie voor de vechtmarkt bij infra vindt Strabag in de private burgerlijke en utiliteitsbouw. Birtel houdt daarom vast aan de prognose om eind dit jaar minstens een brutowinst (ebit) te kunnen noteren van 260 miljoen euro.

De 10 procent groei tot 2,3 miljard euro in het eerste kwartaal is vooral op het conto te schrijven van de gunstige weersomstandigheden. De toename van het orderbestand tot 14,5 miljard euro komt vooral door het binnenhalen van grote projecten in Duitsland, Chili, Slowakije en Hongarije. Het werk in de Benelux, Afrika en Italië nadert zijn voltooiing.

Het aantal medewerkers is vergeleken met het voorjaar van 2013 met 1 procent afgenomen tot 69.335. Functies vervielen in Polen, Rusland en Roemenië vanwege het beëindigen van projecten. In Duitsland en Hongarije daarentegen kunnen meer mensen dan een jaar geleden de handen uit de mouwen steken.

Birtel verwacht dat Strabag net als in 2013 dit jaar een omzet zal halen van 13,6 miljard euro. De interne maatregelen om de productiviteit te verhogen, werpen de eerste vruchten af. De lastige inframarkt bemoeilijkt de mogelijkheden om snel te komen tot een hoger rendement.

Reageer op dit artikel