nieuws

Stad van de toekomst bestaat al en groeit mee met de tijd

bouwbreed

Een antwoord op de vraag hoe de stad van de toekomst er precies uitziet, is zonder glazen bol niet te geven. Maar een duidelijk perspectief is goed zichtbaar voor Jos van Eldonk van Soeters Van Eldonk Architecten.

De architect is op de Provada uitgenodigd door de winkelinvesteerder Redevco om de stad van de toekomst te schetsen. Redevco Nederland zet, zo maakt managing director Clemens Brenninkmeijer duidelijk, zijn kaarten op sterke (binnen)steden. Daarin zijn winkels een onderdeel van een gevarieerd palet aan stedelijke functies.

Niet toevallig vindt hij hierin een medestander in Van Eldonk. Soeters Van Eldonk is betrokken bij verschillende herontwikkelingsprojecten van Redevco. Waaronder de aanpak van een reeks winkelpanden in de binnenstad van Gouda. Deze werd recent nog bekroond met de jaarprijs van de Nederlandse Raad van Winkelcentra (NRW).

Centrumgebieden als deze behoren volgens Van Eldonk tot de plaatsen waar de kiem kan liggen van de toekomstige stad. Dat blijkt de grote verrassing in zijn verhaal: de stad van de toekomst bestaat al en groeit, organisch, mee met de tijd. “De steden die zich al eeuwen hebben bewezen en ook kunnen blijven transformeren: daarmee kunnen we het nog lang blijven doen.”

Bij de meer futuristische ideeën blijkt vaak sprake van zwaar uitvergrote oplossingen voor één enkel probleem. Zoals transport. In imaginaire beelden uit het begin van de vorige eeuw rijden T-Fords al hoog boven het maaiveld tussen de wolkenkrabbers door. Een ander terugkerend thema is (schaarste aan) ruimte. Reden om complete drijvende steden op zee, of zelfs zwevend in de ruimte, te bedenken.

Tal van visionaire architecten, kunstenaars en andere denkers bedachten door de jaren heen futuristische steden, met ingenieuze oplossingen voor de verwachte vraagstukken van de toekomst. Van Eldonk laat er een vermakelijke reeks van zien. Sommige zijn daadwerkelijk gerealiseerd, de meeste bleven bij een idee.

De Bijbelse toren van Babel maar ook latere overambitieuze plannen werden geen succes. Van Eldonk krijgt beelden op zijn netvlies “waarbij je het gevoel krijgt of het leven eruit ontworpen is”. Zoals, laat hij een van de beroemdste zien waarvoor dit zou gelden, Brasilia, dat daarmee de extreme tegenpool is van het om zijn geheel andere karakter spraakmakende landgenoot Rio de Janeiro.

De opgave voor compleet nieuwe steden is momenteel vooral actueel in China. Vanwege grote vervuiling staan plannen daar nu in het teken van groen en duurzaam, ziet hij alvast als positieve ontwikkeling.

Reageer op dit artikel