nieuws

Schikking in de maak met bestuurders Koop Groep

bouwbreed

De curator van de failliete Koop-dochter Hogenboom Benelux werkt aan een schikking met Henk Koop en Cor Boonstra, de twee bestuurders die door hem verantwoordelijk worden gehouden voor de ondergang van de pijpenlegger.

Onderdeel van de schikking is intrekking van de miljoenenclaim die de curator heeft neergelegd bij Koop en Boonstra. In ruil daarvoor betalen de bestuurders een bedrag van ettelijke miljoenen, waarmee de schuldeisers van Hogenboom grotendeels gecompenseerd kunnen worden.

ABN Amro, Rabobank en de Friesland Bank zouden vervolgens hun vordering van 280 miljoen op Hogenboom moeten laten varen.

Of het daadwerkelijk tot een akkoord komt, is nog de vraag. In het zesde faillissementsverslag, dat onlangs werd gedeponeerd, schrijft curator Henk van Rootselaar dat hij al maanden niets meer heeft gehoord van de banken en de bestuurders.

Van Rootselaar wil echter “op korte termijn” duidelijkheid. Als die er niet komt, rest hem niets anders dan de claimprocedure tegen Koop en Boonstra voort te zetten. Daarin zal hij betaling van het totale tekort in het faillissement, momenteel ruim 300 miljoen euro, eisen.

Volgens de curator zijn de bestuurders van het Koop-concern verantwoordelijk voor het faillissement van Hogenboom Benelux. De pijpenlegger zou jarenlang als melkkoe zijn gebruikt, waardoor een oninbare vordering van ruim 90 miljoen op het moederbedrijf zou zijn ontstaan. In 2011 draaide de banken vanwege die schuld de geldkraan dicht, waardoor Hogenboom ten onder ging.

Uitstel

In afwachting van een “serieus akkoordvoorstel” is de rechtszaak tegen Koop en Boonstra uitgesteld tot 7 oktober. Aanvankelijk zou de rechtbank zich op 18 maart van dit jaar over de miljoenenclaim van Van Rootselaar buigen.

Reageer op dit artikel