nieuws

Lichtbetonplaat fixeert glasmozaïek

bouwbreed Premium

Een cementgebonden lichtbetonplaat van Fermacell fixeert een glasmozaïek aan het koepelvormige dak van het gerenoveerde gemeentehuis van Heinkenszand.

Fermacell levert de lichtbetonplaat als Powerpanel H2O. Een wapening uit glasvlies zorgt ervoor dat de plaat tot 180 graden kan buigen en zorgt daarmee voor een egale ronding. Omdat de plaat vrij ongevoelig is voor wisselingen in temperatuur zijn de tegels van het mozaïek direct te verlijmen op de Powerpanel. De temperatuursveranderingen kunnen groot zijn omdat de zon direct op de koepel schijnt en omdat de warmte uit het gebouw zich in de koepel verzamelt. Gipsplaten bijvoorbeeld kunnen daardoor over centimeters krimpen en uitzetten.

“De werkingsverschillen tussen de eindafwerking en de plaat zijn dusdanig klein dat er weinig thermische spanning wordt opgebouwd”, zegt Kees de Visser, vestigingsleider van Raab Karcher Middelburg die het materiaal voor het project leverde. “Bij alternatieve houtmaterialen gebruiken we een mortelweefsellaag om die thermische spanning te onderbreken.” “Gipsplaat bijvoorbeeld wil als het ware terugspringen in de oorspronkelijke vorm en kan zo scheuren veroorzaken in het plaatoppervlak”, zegt Arjan Murre, directeur van Murre – De Visser Afbouwsystemen uit Middelburg.

De renovatie van de koepel was een technische opgave voor de architecten van Atelier Kempe Thill. “Omwille van de kosten de bestaande constructie zoveel mogelijk in tact laten”, zegt Jan-Gerrit Wessels van het Rotterdamse bureau. De bestaande koepel is ingetekend in autoCad 3D (vergelijkbaar met Revit). De radius van de cirkel mocht maximaal 3950 millimeter zijn.

Murre liet aan de hand daarvan schenkels maken: houten latten in de vorm van de ronding. “Dit hebben we uitgetimmerd en vervolgens beplaat met Powerpanel H2O van 12,5 millimeter dik.” Door dat langzaam te doen ontstaat een egale ronding zonder spanning met gevaar voor scheurvorming. De sandwichstructuur geeft een vierkante meter plaat een gewicht van 12,5 kilogram. Mede daardoor zijn de platen eenvoudig op grote hoogte te hanteren.

Tekortkomingen

De renovatie corrigeert volgens Wessels enkele technische tekortkomingen die tijdens de bouw ruim twintig jaar terug zijn ontstaan. Gevels en daken worden geïsoleerd om het gebouw energiezuiniger te maken.

Het glasmozaïek werkt de gevel af en loopt door naar de binnenkant van de koepel. De tegels zijn een Chinees product dat The Craft Kit uit Aalsmeer importeert. Aanvankelijk zouden de gevels worden afgewerkt met platen Colorbel volvlak geëmailleerd glas. Daarvan is vanwege de kosten afgezien, zegt Wessels. “Het alternatief geeft een vergelijkbaar effect, maar dan metklein formaat tegels. De naar zwart neigende donkergroene kleur verwijst naar de geteerde Zeeuwse boerenschuren.

Reageer op dit artikel