nieuws

Kansen in Canada voor Nederlandse bouwers

bouwbreed

Kansen in Canada voor Nederlandse bouwers

Historische banden maken dat Nederlandse bedrijven een streepje voor hebben in Canada. Professor Anke van Hal ziet legio kansen voor ‘duurzame’ Nederlandse bouwers.

Gebrekkige isolatie en verouderde installaties: dat trof Anke van Hal aan toen ze een paar jaar terug met studenten Canada bezocht. De lage energieprijzen bleken voor niemand een stimulans om zuinig met energie om te springen. Maar de hoogleraar duurzaam bouwen in Delft en Nyenrode voelde ook dat er een kentering gaande was. Het besef voor duurzaamheid groeide en er was grote interesse voor de Nederlandse kennis op dat gebied.

Het vormde de basis voor Parallel52, een samenwerkingsverband tussen de twee landen op het gebied van duurzaam bouwen. Bedrijven haakten aan, ambassades en consulaten deden intensief mee en zo groeide spontaan een levendig netwerk.

“Het was niet alleen onze duurzame boodschap die interesse wekte”, realiseert Van Hal zich. “Onze Nederlandse achtergrond speelde ook een rol. Overal ontmoetten we Canadezen met Nederlandse wortels. Daardoor was er op voorhand grote interesse in waar wij mee bezig waren.”

Vorige week was Van Hal in Toronto op het jaarcongres van de Canadese Green Building Council, waar ze presentaties gaf en workshops leidde. In haar kielzog reisden zakenlieden mee.

Eén van hen was Chris Heerius, directeur van Jaga Nederland. Hij brengt de bekende compacte verwarmings-, ventilatie- en koelunits inmiddels al zo’n zes jaar met succes in Canada aan de man. “We lopen in Nederland toch wel tien tot twintig jaar voor als het gaat om duurzaamheid, maar er is inderdaad een kentering gaande. Energieprijzen in Canada gaan omhoog en het besef groeit dat ze maar beter zuinig met hulpbronnen kunnen omspringen. Daar kunnen onze energiezuinige systemen bij helpen.”

Jan Henk Dekker van zonweringsfabrikant Verosol heeft vergelijkbare ervaringen. Met de reflecterende binnenzonwering uit Eibergen kunnen Canadese ontwerpers punten scoren in de Leed-certificering. Ook bij de renovatie van grote wolkenkrabbers die momenteel volop gaande is in Canadese steden. “Het is een prettige bijkomstigheid dat Canadezen Nederlanders hoog hebben zitten. De eerste hobbel is daardoor snel genomen.”

Zo zijn er meer voorbeelden. Maar nog niet lang genoeg als het aan Anke van Hal ligt. “Wat zouden we hier zitten somberen over de crisis? Er is in Canada echt heel veel werk te verzetten. Niet voor niets probeer ik zoveel mogelijk studenten naar Canada te lokken. Ervaringsplaatsen waar ze in Nederland om moeten vechten, liggen hier bijna voor het oprapen.”

Reageer op dit artikel