nieuws

‘Ingebakken afbeelding’ siert Utrecht

bouwbreed

Veertien keramisch geprinte tegeltableaus van historische stadsgezichten versieren de binnenstad van Utrecht. MaatWerkTegels uit De Meern digitaliseerde aquarellen en schilderijen van Utrechtse stadsgezichten en haalde de ongerechtigheden uit de afbeeldingen.

Het resultaat is met keramische kleuren geprint en overgebracht op vorstbestendige tegels van 30 centimeter in het vierkant. De tegels zijn daarna op 800 graden Celsius gebakken. Tijdens dit proces zakt volgens MaatWerkTegels het pigment in de glazuurlaag. De kleur weerstaat daardoor in de woorden van het bedrijf ‘voor eeuwig’ de blekende werking van ultraviolet licht. Weer en wind krijgen net als schoonmaakmiddelen daardoor eveneens geen greep op de voorstelling. Door het inbakken zijn de tegels ook bestand tegen spuitbusverf. De tegels zijn vervolgens verlijmd op cementplaat en in een aan de muur bevestigd metalen frame op de locatie gehangen. De Utrechtse stadsgezichten zijn ooit geschilderd door bekende Nederlandse schilders en hangen verspreid door de stad op de plaatsen waar de tekenaar of schilder ooit gestaan heeft.

Reageer op dit artikel