nieuws

‘Improviseren synoniem 
met bouwen’

bouwbreed Premium

Een terugblik met zakelijk directeur Victor Moussault op de intensieve bouwfase waarbij asbest en 15 meter diepe ondergronds gestuurde boringen tot extra hoofdbrekens leidden. “Problemen zijn onvermijdelijk, maar altijd oplosbaar.” Het Meisje met de parel en de Stier van Potter werden op wereldtournee gestuurd, waardoor nog enkele miljoenen extra werden geworven voor de verbouwing, die […]

Een terugblik met zakelijk directeur Victor Moussault op de intensieve bouwfase waarbij asbest en 15 meter diepe ondergronds gestuurde boringen tot extra hoofdbrekens leidden. “Problemen zijn onvermijdelijk, maar altijd oplosbaar.” Het Meisje met de parel en de Stier van Potter werden op wereldtournee gestuurd, waardoor nog enkele miljoenen extra werden geworven voor de verbouwing, die ruim 30 miljoen euro heeft gekost. Ze hangen weer op de vertrouwde plek, waar de Franse zijden wandbekleding en kroonluchters combineren met de modernste led-verlichting en de stalen toegangstrap.

Het resultaat mag er zijn. De bevlogen directeur laveert trots tussen de verhuisdozen en ploeterende bouwvakkers. Natuursteen en hout wisselen af met staal en glas-in-lood. Het stadspaleis kreeg als tijdelijke bijnaam De Skihut, omdat twee jaar lang alle authentieke onderdelen met hout waren afgetimmerd. De directiekeet en alle kantoren van de verschillende bouwers dreven op de Hofvijver.

Een kroonluchter wordt nog opgehangen en de liften getest. Ondertussen vraagt hij de meesten even hoe het gaat en of alles onder controle is. Geen moment twijfelde hij aan het gestelde doel om uiterlijk in de zomer van 2014 te heropenen. Het zijn de laatste loodjes voordat het Mauritshuis volgende week vrijdag weer opengaat. Cobouw kreeg een sneakpreview.

In vier afzonderlijke bouwputten werd de drastische vergroting van het museum opgezet, waarvoor Moussault zeven verschillende disciplines contracteerde. Een deel via Europese aanbestedingen en een deel onderhands, omdat zware veiligheidseisen een legitieme uitzondering zijn op de Aanbestedingswet. Een ingehuurde projectmanager regelde de dagelijkse gang van zaken, maar ook Moussault was permanent in de bouwput te vinden. Alleen door strak te sturen en constant aanspreekbaar te zijn, is de uitvoering relatief soepel verlopen. Veel ingewikkelder is het geheim van het succes niet, volgens de directeur. Steeds stonden twee ijkpunten centraal: zijn eigen uitgewerkte risicoanalyse en focus op de mensen achter de bedrijven. Hij beseft dat de oplevering binnen tijd en budget een uitzondering op de regel is.

Het Mauritshuis heeft de verbouwing volledig in eigen hand gehouden, Woudenberg kreeg de coördinerende rol voor de uitvoering. Siemens zorgde voor de beveiliging, Kropman voor de installaties (E en W). Ook Volker Staal die de onderdoorgang construeerde, vervulde een cruciale rol. De entree bij de uitbreiding aan Plein 26 werd een millimeter opgevijzeld om ruimte maken voor draagkolommen. Octatube leverde de spectaculaire glazen ronde toegangslift, zonder stalen fundering, maar gedragen door glazen vinnen. De liften werden gebouwd door Mitsubishi Elevators. Op de onderste verdieping is een volledig nieuwe verdieping ontstaan die het stadspaleis verbindt met de uitbreiding naast sociëteit De Witte aan het Plein. Om alles op één lijn te krijgen, kwamen ankers op 18 meter diepte en liepen de bouwputten van 3 en 7,5 meter in elkaar over. Het pand aan het Plein biedt inmiddels een brasserie, een bibliotheek, een educatieve kunstwerkplaats en extra tentoonstellingsruimte.

De drastische verbouwingsplannen kregen pas echt vorm nadat Moussault in 2007 ter ore kwam dat het naastgelegen pand van Wolters Kluwer leegstond. Als allereerste liet het museum een haalbaarheidsstudie uitvoeren naar de mogelijkheden voor een ondergrondse passage tussen beide panden. Ook het Mauritshuis zelf was toe aan een grondige opknapbeurt en zo expandeerde het tot een enorm project. De complexe omgeving, naast het Torentje, de Hofvijver en het Binnenhof zorgde voor heel wat extra overleg en afstemming.

Het reservepotje van 10 procent voor tegenvallers bleek afdoende om problemen op te lossen. Slapeloze nachten heeft hij niet gehad, maar er waren wel heel wat knopen om door te hakken. Er bleek meer asbest aanwezig dan vooraf geïnventariseerd en ook het aantal kabels en leidingen richting Binnenhof bleek zo groot dat een ondergronds gestuurde boring noodzakelijk was om een mantelbuis te trekken. De kabels en leidingen liggen inmiddels 15 meter diep onder de foyer die daar bovenop is gebouwd.

Snel duidelijkheid scheppen, bleek cruciaal om de vaart erin te houden. Ook een extra informeel overleg, los van de officiële bouwvergaderingen, bleek goed te werken om de disciplines op elkaar af te stemmen. “De vraag die ik afgelopen twee jaar het vaakst heb gesteld is ‘waarom?’ en niet ‘hoe?’ Met logisch en chronologisch nadenken kom je heel ver”, licht Moussault zijn werkwijze toe. “Je kunt het achter de tekentafel nog zo mooi bedenken, uiteindelijk bouw je allemaal prototypen. Hier was improviseren eigenlijk synoniem met bouwen.” Hij heeft persoonlijk alle “bestekscommissies” gezien en volgens een aanpak van redelijkheid en billijkheid afgehandeld. Tot rechtszaken is het niet gekomen, niet in de laatste plaats omdat de betrokken bouwers goede sier kunnen maken met het resultaat. Standpunten kunnen verschillen. Als partijen het niet met elkaar eens waren, is er lang doorgesproken. Het resultaat is dat met alle ondernemingen nu gesprekken worden gevoerd over het eventueel uitvoeren van het onderhoud in de toekomst.

Moussault is vol lof over het vakmanschap dat hij dagelijks in de “klei en bagger“ van de bouwputten zag. Om de motivatie erin te houden werd een bitterballenfeest gehouden en is ook zuurkool met worst geserveerd. Ook kregen alle medewerkers kaartjes voor het Gemeentemuseum waar een deel van de collectie tijdelijk was ondergebracht. “We hebben transparant, zoals in een broeikas, gewerkt. Het is hier een Koninklijk Kabinet van prenten en daar hoort geen zwart of grijs bij.”

projectgegevens

tweets

Opdracht:Complete renovatie en uitbreiding MauritshuisOpdrachtgever:MauritshuisOpdrachtnemer:diverse waaronder Woudenberg, Volker Staal, MitsubishiArchitect:Hans van HeeswijkContractvorm:bestekkenVerbouwingskosten:30 miljoen euroStart bouw:juni 2012Heropening voor publiek:27 juni 2014

@ EelcoverRedacteur

Netto bedrijfslasten jaarlijks gemiddeld 1495 euro.

projectgegevens

tweets

Opdracht:Complete renovatie en uitbreiding MauritshuisOpdrachtgever:MauritshuisOpdrachtnemer:diverse waaronder Woudenberg, Volker Staal, MitsubishiArchitect:Hans van HeeswijkContractvorm:bestekkenVerbouwingskosten:30 miljoen euroStart bouw:juni 2012Heropening voor publiek:27 juni 2014

@ EelcoverRedacteur

Netto bedrijfslasten jaarlijks gemiddeld 1495 euro.

Reageer op dit artikel