nieuws

Gareel

bouwbreed Premium

De parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties heeft als doel te kijken wat er fout is gegaan en hoe dat heeft kunnen gebeuren. Commissievoorzitter Roland van Vliet lepelt het bij elk gehoor droogjes op. Zes oudere mannen met veel ervaring hebben hem tot nu toe geadviseerd. De sleutel die ze Van Vliet aanreikten: verbeter het toezicht. Sinds de […]

De parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties heeft als doel te kijken wat er fout is gegaan en hoe dat heeft kunnen gebeuren. Commissievoorzitter Roland van Vliet lepelt het bij elk gehoor droogjes op. Zes oudere mannen met veel ervaring hebben hem tot nu toe geadviseerd. De sleutel die ze Van Vliet aanreikten: verbeter het toezicht.

Sinds de corporaties zelfstandig zijn, is het toezicht uitgekleed, zei oud-staatssecretaris Dick Tommel. Gisteren opperde voormalig Woonbron-commissaris André Thomsen dat een aandeelhouder nodig is. Liefst huurders. We hebben immers een participatiesamenleving. Hij ervoer dat het onmogelijk is om met een kleine groep commissarissen een gedreven, aimabele en standvastige bestuurder in het gareel te krijgen. Dat lag ook aan het speelveld dat het ministerie had neergelegd. Het ministerie complimenteerde Woonbron met de SS Rotterdam bij aanvang van het project, terwijl het project op of over de rand van de volkshuisvesting lag en boordevol risico’s was.

Wat wil(de) de politiek precies met de corporaties, is de vraag die na twee verhoordagen blijft resoneren. Een peer group zou wenselijk zijn, adviseerde oud-bestuursvoorzitter Martien Kromwijk van Woonbron, die toegaf dat hij het bootproject nooit had moeten starten. Hij miste een zachte factor, iemand die van afstand meekijkt. Als er een onafhankelijk instituut bestond die toezichthouders kon adviseren, had ik er zeker gebruik van gemaakt, zei Thomsen. De huidige vorm van toezicht deugt in elk geval niet. De Algemene Rekenkamer oordeelde deze week ook al snoeihard. In twintig jaar sociale huisvesting was het toezicht laks en onvolledig. Rake klappen in het gezicht van de ruim tien bewindslieden die zich erover probeerden te ontfermen. Inclusief dat van Blok.

De Tweede Kamer en de minister kunnen met deze kennis de borst alvast natmaken. Het pas neergelegde toezichtsmodel moet nog maar eens goed tegen het licht worden gehouden. En grondig graag dit keer.

Reageer op dit artikel