nieuws

Chipshol zet 150 hectare grond rond ‘vijand’ Schiphol te koop

bouwbreed

Chipshol, dat 150 hectare strategisch gelegen grond rond luchthaven Schiphol bezit, staat in de etalage. Dat heeft de familie Poot, grootaandeelhouder van de gebiedsontwikkelaar, gisteren bevestigd.

Joost Zwaga

Het besluit om het bedrijf van de hand te doen is ingegeven door de hoge leeftijd van oprichter Jan Poot (89). Zijn fysieke gesteldheid maakt het vrijwel onmogelijk om nog langer “de drijvende kracht” achter Chipshol te zijn.

De gebiedsontwikkelaar ziet echter ook de internationale belangstelling “om te investeren in luchthavens” aantrekken. De kansen om de huidige grondposities te verzilvereren, zijn daarmee flink toegenomen. Hoeveel de onderneming vraagt voor de 150 hectare grond, wil ze niet bekendmaken.

Na de zomer zal Chipshol een verkoopprocedure starten. De ontwikkelaar sluit op voorhand geen enkele potentiële koper uit, ook Schiphol, met wie ze al jaren in onmin leeft, niet.

Peter Poot (59), die de afgelopen twintig jaar Chipshol leidde, ziet er geen heil in om de onderneming zonder zijn vader voort te zetten. In een gesprek met het Financieele Dagbladzegt hij daarover: ”Ik heb altijd mijn vader gesteund, maar nu hij stopt, houd ik het ook voor gezien. Het heeft geen zin om door te gaan als niemand mee wil doen. Als het klimaat in Nederland nu anders was geweest en men onze plannen alsnog had opgepakt, dan was ik wel doorgegaan.”

Poot doelt onder meer op de plannen van Chipshol om in Badhoevedorp-Zuid een zogenaamde airport-city te ontwikkelen. Dat die plannen nooit zijn verwezenlijkt, is de schuld van Schiphol en de overheid, beweerde Poot afgelopen jaren met grote regelmaat.

Hard in conflict met de luchthaven kwam Chipshol ook over het Groenenbergterrein, een terrein van 25 hectare vlak bij de Aalsmeerbaan. De ontwikkelaar wilde op de grond een bedrijvenpark bouwen, maar werd gehinderd door een bouwverbod, dat het ministerie op verzoek van Schiphol had uitgevaardigd. Later bleek dat verbod, onterecht te zijn opgelegd. Het leverde Chipshol miljoenen aan schadevergoedingen op.

Reageer op dit artikel