nieuws

BIM-tool rekent wijzigingen meteen door

bouwbreed Premium

Met een nieuw softwareprogramma voor het Bouw Informatie Model (BIM) hebben niet alleen ontwerpers, maar ook planners en calculatoren voortdurend actueel inzicht in het verloop van een bouwproject. Wijzigingen in het model worden direct zichtbaar in de calculatiemodule.

Vico Office 4D- en 5D-software ondersteunt open samenwerkingsformaat IFC

Softwareleverancier Construsoft introduceerde twee jaar geleden Vico Office van fabrikant Trimble om het in de praktijk te laten toetsen en zonodig te verfijnen. Het softwarepakket is een geïntegreerde oplossing voor constructiemanagement die 2D, 3D, 4D en 5D overspant. 4D staat voor de planningsapplicatie en 5D voor de kostencomponent. Vico Office communiceert via rechtstreekse koppelingen met Autodesk, Revit, Graphisoft, ArchiCAD, Trimble SketchUp en Tekla Structures.

BAM Infraconsult is één van de bedrijven die het programma tot nu heeft gebruikt en mee heeft helpen doorontwikkelen.

Hoofd van de afdeling Constructieve Modellering en tevens manager van het BIM-programma Jothijs van Gaalen is enthousiast over de software, omdat hij efficiënter en sneller kan werken dan voorheen. “Mits je het 3D-model een op een gecodeerd hebt met de gegevens in het calculatieprogramma, zodat een object in beide programma’s ook daadwerkelijk dat object is.”

Klacht

De nog beperkte uitwisselbaarheid van softwarepakketten van verschillende leveranciers is een steevast terugkerende klacht over BIM-modellen. Het leidt tot informatieverlies en zou een doorbraak op grote schaal in de weg staan.

Construsoft belooft een ‘werkelijk geïntegreerde BIM-tool’, die het open BIM-samenwerkingsformaat IFC ondersteunt. Hiermee moet uitwisseling tussen partijen in een bouwproject beter verlopen.

Vico Office 4D- en 5D-software bevat onder meer modules voor ontwerp- en modelcoördinatie, het maken van calculaties en begrotingen, planningen (arbeid, kosten, materiaal en locatie) en productiecontrole. Interessant noemt Van Gaalen de mogelijkheid van de software om cash- en workflowanalyses te maken. Die laatste geven bijvoorbeeld aan waar zich problemen (clashes) in de planning voordoen, waardoor nog tijdig bijgestuurd kan worden. Alle wijzigingen in het model worden direct zichtbaar in de calculatie. Van Gaalen: “De bouwsector maakt door dit soort programma’s grote stappen met BIM. Maar om het echt succesvol te maken, moeten we ook veel tijd steken in trainingen. Je moet de mensen wel mee zien te krijgen.” Daarnaast ziet hij het doelmatig en efficiënt inzetten van BIM-modellen in de tenderfase, waarin vaak onder druk gedetailleerde kostenramingen moeten worden gemaakt, als een uitdaging.

Reageer op dit artikel