nieuws

‘Bescherm lege kerken tegen weersinvloeden’

bouwbreed Premium

Voor honderden kerken die de komende jaren vrijkomen moeten maatregelen worden getroffen om ze wind- en waterdicht te houden.

Tijdelijke bestemmingen voor de voormalige godshuizen zijn eveneens nodig. Zo ontstaat ruimte om een passende nieuwe bestemming voor de gebouwen te vinden. Dat blijkt uit de ‘Agenda Toekomst Religieus Erfgoed’ van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De maatregelen zijn noodzakelijk om te voorkomen dat monumentale gebouwen schade oplopen. Daarnaast pleit de rijksdienst voor een onderzoek naar de effecten van het vereenvoudigen van wet- en regelgeving en van het versnellen van procedures voor hergebruik van de gebouwen. De rijksdienst vraagt zich af in hoeverre kerkeigenaren hiervan voordelen ervaren. In het onderzoek moet ook worden gekeken welke bijeffecten de wetten en regels hebben en wat hiertegen valt te ondernemen. Volgens de erfgoedorganisatie verliezen veel meer kerken hun functie dan uit officiële cijfers blijkt. Om meer inzicht te krijgen in deze problematiek, wil de rijksdienst dat gebruik en leegstand van kerken en kloosters nauwgezet in kaart worden gebracht.”

Reageer op dit artikel