nieuws

Afzinkoperatie bij Venetië haastklus voor Strukton

bouwbreed

Strukton start dit weekeinde met de bouw van de stormvloedkering bij Venetië. Zaterdag zal het eerste van in totaal acht betonnen caissons worden afgezonken.

Het element van 60 meter lang en 40 meter breed en een gewicht van 21 miljoen kilo wordt ingevaren ter hoogte van Chioggia, bij de lagune van Venetië en ter plekke afgezonken. Na zaterdag volgen nog zeven afzinkoperaties. Het laatste caisson zal eind augustus worden geplaatst.

Veel tijd voor het afzinken krijgt Strukton niet. Chiogga heeft een zeer grote vissersvloot waardoor de afsluiting van de inham maar kort mag duren. Een afsluiting van maximaal 24 uur is de eis van de opdrachtgever. Ook moet bij de afzinkoperatie rekening worden gehouden met de grote stroomsnelheden; als gevolg van eb en vloed stroomt het water van de lagune twee keer per dag door de opening van de inham. Daarnaast moet ook bij golven van 75 centimeter kunnen worden afgezonken.

De acht caissons zijn afgelopen jaren gebouwd in een bouwdok. Na de bouw is dat dok onder water gezet waar de caissons nu liggen te wachten voor het opdrijven, transporten en afzinken.

De stormvloedkering bij Venetië maakt deel uit van het grootste ingenieursproject van Italië momenteel, Mosee genaamd.

Reageer op dit artikel