nieuws

‘Aanwijzingen van minister gewoon ingelijst’

bouwbreed

Oud-Servatius-bestuurder Leks Verzijlbergh wil zichzelf niet eigenwijs noemen. “Bij het campusproject kon je niet aankomen met een architect van om de hoek.”

De eind 2009 ontslagen bestuurder Verzijlbergh van het Maastrichtse Servatius zit maandag tegenover de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties geregeld vooroverleunend op zijn stoel, terwijl hij met de zijkant van zijn gestrekte handen de tafel aantikt. Hij is verontwaardigd. Ja, hij had drie aanwijzingen gekregen van de minister. Onder meer over het bouwen van woningen in Lu ik en over het beruchte campusproject. Verzijlbergh heeft de aanwijzingen gewoon ingelijst, zegt hij doodkalm. Blikken vol ongeloof bij de commissie. “Ja, ja, ik zag het als bewijs van maatschappelijk ondernemen.”

Commissielid Anne Mulder: ”U kijkt erbij alsof u een ongehoorzame jongen bent.”

Verzijlbergh: ”Ik hang ze op en ga de discu ssie aan.” In de praktijk is dat vaak de confrontatie. Met het ministerie lag hij jaren in de clinch over bouwen in Luik. Tot aan de Raad van S tate en het Europese Hof. Verzijlbergh kreeg telkens gelijk. “Ik ben niet degene die het conflict opzoekt, dat is het departement”, foetert Verzijlbergh. Met het verdiende geld in Luik konden volgens hem in Maastricht weer sociale huurhuizen gebouwd worden. Toc h werd op het project verlies geleden. Latere projecten zouden volgens hem winst opleveren. “We hadden een aanloop nodig.”

Dwars lag Verzijlbergh ook bij het Campusproject. De kosten waren beraamd op 165 miljoen euro. De Spaanse architect Calatrava moest ervoor zorgen dat het geen “rommelig zooitje” zou worden. Voor de nieuwbouwwijk Céramique in Maastricht werd oo k alleen maar gewerkt met buitenlandse architecten “van naam en faam”, aldus Verzijlbergh. “Dan kun je niet aankomen met een architect van om de hoek.”

Vlak nadat BAM in november 2008 startte met bouwen ging het al mis. Verzijlbergh wilde de staalconstructie in mootjes hakken. Dat zou minstens 1 miljoen euro kunnen besparen. “Het was constructief en financieel voordeliger.” Architectonisch zag Verzijlbergh geen problemen. “Het ging maar om een paar centimeter.” Het bestek werd door het team van Calatrava aangepast, maar was niet op tijd klaar. De bouw werd in januari stilgelegd. De kosten liepen op. “We zouden in april doorgaan.” Verzijlbergh raakte in ongenade. Het project werd eind 2009 gestopt.

Reageer op dit artikel