nieuws

A15-project doet ook Ballast Nedam pijn

bouwbreed

Kostenoverschrijdingen op het project A15 Maasvlakte-Vaanplein drukken Ballast Nedam diep in de rode cijfers.

Bouwer verwacht verlies van 43 miljoen

Dat blijkt uit een winstalarm dat de Nieuwegeinse bouwer gisteren heeft uitgegeven. Het verlies over de eerste zes maanden zal naar verwachting uitkomen op 43 miljoen euro, zo maakte Ballast Nedam bekend.

Behalve op het A15-project heeft de bouwonderneming ook last van andere financiële tegenvallers. Welke dat precies zijn, is niet naar buiten gebracht.

Dat er problemen zijn op het project A15 Maasvlakte-Vaanplein is al langer duidelijk. De drie bouwers – Ballast Nedam, Strukton en Strabag – steggelen al maanden met Rijkswaterstaat over meerwerkkosten.

Volgens Ballast Nedam hebben de gesprekken “niet geleid tot een oplossing”. Volgens het bedrijf betekent dat echter niet dat de tegenvallers definitief voor rekening van de aannemers komen. Een commissie van deskundigen zal zich eerst nog buigen over het geschil en “bindend advies over de financiële verantwoordelijkheid voor de verschillende kostenoverschrijdingen” uitbrengen.

Ballast Nedam ziet dat advies “met vertrouwen” tegemoet en verwacht zelfs dat het zal leiden tot “een substantiële resultaatsverbetering” voor het bouwconsortium. De beurgenoteerde bouwer zag zich niettemin genoodzaakt om een verlies te nemen op het project. “Dat moet volgens boekhoudregels”, aldus een woordvoerder.

Hoe groot het verlies op het A15-project precies is, wilde zij gisteren niet bekendmaken.

Eerder trof Oranjewoud-dochter Strukton vanwege het verliesgevende project een voorziening van 35 miljoen euro.

Verkoop

Ballast Nedam maakte gisteren verder bekend overeenstemming te hebben bereikt over de verkoop van Ballast Phoenix. Het Britse dochterbedrijf, actief in recycling van avi-bodemas, wordt voor 38 miljoen overgenomen door investeringsmaatschappij H2 Equity Partners. De boekwinst die Ballast Nedam met de verkoop behaalt, bedraagt 22 miljoen.

Gevolgen voor het aantal arbeidsplaatsen heeft de transactie niet. Het bouwconcern verwacht de verkoop einde deze maand af te ronden.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels