nieuws

Zwoegen voor een extra streepje op de mouw en wellicht een contract

bouwbreed Premium

Zwoegen voor een extra streepje op de mouw en wellicht een contract

Hogescholen werken aan een programma om vanaf 2016 nieuwe studenten vertrouwd te maken met het Bouw Informatie Model. Een korte training gekoppeld aan een wedstrijd is het alternatief van EGM Architecten om jong BIM-talent op te sporen.

Een ruimte in het EGM-kantoor in Dordrecht is vier weken het toneel van de door dit architectenbureau georganiseerde Revit Battle. Een evenement genoemd naar het BIM-programma waarmee EGM werkt.

De deelnemende jonge afgestudeerden zijn tu’ers en hbo’ers met ontwerpambitie. Een week lang maken zij kennis met het programma. Aan het eind van de week strijden ze met een tekenopdracht om een prijs. De winnaar krijgt van EGM een halfjaarcontract aangeboden.

Erik Fokkema, een van de acht partners van het bureau, heeft de organisatie van deze training annex wedstrijd op zich genomen. Op de vraag of het op de eerste plaats een training is of een wedstrijd, antwoordt hij dat dit moeilijk valt te zeggen. “Het mes snijdt aan twee kanten.”

Als training is het programma de moeite waard, maar de wedstrijd werd ooit bedacht als selectiemiddel voor nieuwe medewerkers, legt hij uit. “Vijf jaar geleden zochten we mensen met BIM-ervaring. Dan krijg je te maken met afgestudeerden die wel zeggen dat ze dat snel in de vingers zullen krijgen, maar dat blijkt later misschien toch niet het geval. Vanuit de wens om de beste medewerkers te krijgen op het gebied van BIM én bouwkunde, is de Revit Battle bedacht. Hierdoor krijgen we een goed beeld van de geschiktheid van kandidaten.”

Dat het evenement ook voor degenen die niet wonnen de moeite waard was, bleek direct na deze eerste editie. “We hadden zeven deelnemers, van wie vijf kandidaten binnen een week een baan vonden.” De tweede editie, die dezer dagen wordt gehouden, is wegens de grote belangstelling opgedeeld in twee wedstrijden. Beide met zeven deelnemers. De wedstrijden duren een week. De eerste is net achter de rug, volgende week is de tweede. Twee keer kan er één kandidaat winnen.

Zonder hoofdprijs naar huis gaan, betekent niet per se het einde van het avontuur. Goed meedoen levert in elk geval een certificaat op. Het kan verder gebeuren dat later opnieuw mensen moeten worden aangetrokken. Bijvoorbeeld in verband met grote projecten die zijn binnengehaald of omdat een andere medewerker vertrekt.

Dan is het mogelijk dat een deelnemer opnieuw in beeld komt. “Op voorwaarde natuurlijk dat deze de juiste vaardigheden heeft”, zegt Fokkema erbij. En anders is er nog de concurrentie. Het bureau Mecanoo bijvoorbeeld haalde ook een van de deelnemers aan de eerste editie binnen. “Natuurlijk organiseren wij de Revit Battle omdat wij mensen nodig hebben, maar ook gewoon om wat dynamiek te brengen in de beroepspraktijk.”

Voor veel pas afgestudeerden is meedoen, meent Fokkema, wellicht nog meer een welkome training dan een manier om een halfjaarcontract binnen te halen. Zij behoren nog tot de generatie voor wie het Bouw Informatie Model geen onderdeel is geweest van het studieprogramma.

De hogescholen ontwikkelen nu een BIM-programma voor studenten in de bouw- en installatierichtingen. Daarmee gaan ze vanaf het studiejaar 2016-2017 aan de slag. Het duurt dus nog zeker vier jaar voordat de eerste afgestudeerden die daarvan hebben geprofiteerd zich aandienen. Tot dan kan EGM bijspringen in het kennishiaat onder afgestudeerden. Met als resultaat voor hen alvast een extra streepje op het uniform.

EGM Architecten

EGM Architecten is met 140 medewerkers een van de grootste architectenbureaus van Nederland. Zorgvastgoed is een belangrijke markt voor het bureau. Ook justitiële instellingen zoals gevangenissen horen tot de kernactiviteiten, evenals laboratoria. Verder zitten in het portfolio woningbouw en ouderenhuisvesting. EGM maakt de ontwerpen en werkt die met zijn eigen tekenbureau ook uit. EGM-partner Erik Fokkema ziet op dit vlak een tweedeling ontstaan in architectenland. De kleinere bureaus, waaronder het groeiende leger van zelfstandigen-zonder-personeel, kan alleen ontwerpdiensten leveren. Grotere bureaus hebben vaak een eigen tekenbureau, sommige delen er samen een. EGM verzorgt ook tekenwerk voor andere architecten. Voor EGM is dat welkom werk en de andere bureaus krijgen de mogelijkheid een completere dienst te leveren, schetst Fokkema. “We delen hierbij al onze kennis. Hun eindresultaat krijgt zo ook ons kwaliteitsniveau.”

Reageer op dit artikel