nieuws

‘Weg met het negativisme en weer vooruitkijken’

bouwbreed

Bouwbedrijf Ted Groot nam vlak voor Pasen het failliete De Combi Heerhugowaard over. “Ik dacht: kom op, zeg. We moeten weer vooruitkijken”, zegt directeur Ted Groot.

Nee, een doorstart was niet het eerste wat in hem opkwam toen half maart De Combi Groep failliet ging. Wel was Ted Groot nieuwsgierig hoe het met Peter Konijn, vestigingsdirecteur van De Combi, ging. Groot kent Konijn uit het lokale bestuur van Bouwend Nederland. “Ik belde hem op en vroeg: Hoe gaat het? En wat ga je doen?” Niet lang daarna zaten ze bij elkaar aan tafel.

De interesse van Groot wakkerde snel aan. Bouwbedrijf Ted Groot doet vooral werk voor particulieren, zoals dakopbouwen, en zit ook in de bedrijfsgebouwen. De Combi Heerhugowaard doet voornamelijk onderhoudswerk voor corporaties en vastgoedbeleggers in Noord-Holland. Dat zou voor Ted Groot voor een nieuwe, stabielere kasstroom kunnen zorgen. Zo’n 1 miljoen euro per jaar, hoopt de bouwdirecteur. Dan zou de omzet weer op 3,5 miljoen euro kunnen komen, de omzet van 2009.

Ook speelde mee dat Groot over een paar jaar wil stoppen bij het bedrijf. Hij is 60, bijna 61, zegt hij. “Peter zou samen met mijn zoon Hans het bedrijf door kunnen zetten.”

Vlak voor Pasen ging de kogel door de kerk. Het kleine bouwbedrijf Ted Groot neemt de vestiging Heerhugowaard van het grote De Combi Groep over. Ted Groot behaalde in 2013 een omzet van 2,5 miljoen euro en heeft tien werknemers in dienst. De Combi Groep was een top 50-bouwer, de vestiging in Heerhugowaard was op het eind dertig werknemers sterk. Naast vestigingsdirecteur Peter Konijn, gaan vier mensen uit het onderhoudsteam mee. De huur van het pand van De Combi is door de curator opgezegd.

In 2012 was het voortbestaan van Ted Groot Bouwbedrijf nog onzeker. “Een lastig jaar”, kijkt Groot terug. Maar inmiddels zijn een paar grote projecten gestart en is het aantal werknemers gehalveerd. “Wie snijdt er niet?”, zegt Groot. “De bedrijven die dat niet gedaan hebben, bestaan nu niet meer.” Veel werk wordt uitbesteed aan onderaannemers. De mensen die ontslagen zijn komen volgens hem niet terug als zzp’er. “Als het in de toekomst beter gaat, willen wij het team weer uitbreiden.”

De resultaten zijn inmiddels weer goed. “Vorig jaar hebben we winst behaald.” Ook 2014 ziet er gunstig uit. “Er is veel meer vraag.” Extra werk werd binnengehaald nadat het bouwbedrijf zich specialiseerde in dakopbouwen. “Daar hebben we er heel veel van gedaan.”

De positieve stemming bij Groot gaf de doorslag om met De Combi Heerhugowaard in zee te gaan. “Ik dacht: kom op, zeg. We moeten van het negativisme af en weer vooruit kijken. De doorstart had voor ons ook een jaar later gemogen. Maar je kan niet blijven afwachten.”

Ted Groot Bouwbedrijf

Ted Groot (60) startte in 1968 als timmerman, wilde leraar worden, maar begon in 1977 voor zichzelf als aannemer. In zijn loopbaan maakte hij drie moeilijke periodes door. Tijdens de oliecrisis in 1973 belandde hij in de WW. In 1980 tijdens de economische neergang ging het slecht in de bouw. “En dit is de derde keer. Maar we blijven altijd positief.” Ted Groot Bouwbedrijf doet nieuwbouw, verbouw, renovatie en onderhoud van bedrijfsgebouwen, fabrieken, kantoren, woningen en scholen. Ook wordt op kleine schaal aan projectontwikkeling gedaan. Ted Groot Bouwbedrijf doet mee aan de Bouwcombinatie Heerhugowaard, een samenwerkingsverband van negen plaatselijke aannemers, waaronder Bot Bouw, gericht op nieuwbouwprojecten, in Heerhugowaard.

Reageer op dit artikel