nieuws

Vergunningstelsel dreigt voor uitzenders en detacheerders

bouwbreed

Als uitzenders en detacheerders zich niet heel snel beter gaan gedragen, komt er een vergunningstelsel. Daarmee dreigt minister Asscher.

Twee jaar geleden is de rijksoverheid gestart met maatregelen om malafide uitzendbureaus en detacheringsbureaus aan te pakken. Sinds die tijd is er wel veel gebeurd. Zo is er voor 100 miljoen euro aan sancties opgelegd. Ook de sector zelf neemt maatregelen, maar het gaat Asscher veel te langzaam.

In een brief aan de Kamer kondigt hij dan ook aanscherping van het beleid aan. Zo gaan de Inspectiedienst SZW, de Belastingdienst en het UWV de branche gerichter controleren en blijft het speciale interventieteam ook na 2014 actief. Reden is dat nog te veel bedrijven in de fout gaan, ook gecertificeerde bedrijven.

Dat laatste is reden om de toetsing voor het keurmerk onafhankelijker te maken en de lat om het certificaat te krijgen hoger te leggen. Naleving van de cao wordt een belangrijk onderdeel van het keurmerk. “Als bureaus zich niet aan de cao-afspraken houden, krijgen ze geen certificaat”, aldus de minster.

Asscher zet nu echter wel behoorlijk wat druk achter de aanscherping van de zelfregulering in de sector. Als de sector zelf niet heel snel orde op zaken stelt dan gaat de bewindsman een vergunningstelsel invoeren. Hij zou dat wel jammer vinden omdat een groot deel van de bureaus ook zonder vergunning nuttig en goed werk levert op de arbeidsmarkt.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels