nieuws

Polymeer beschermt houtcellen

bouwbreed

Van Swaay Duurzaam Hout impregneert hout met een anorganische stof die wordt gepolymeriseerd. Dat zorgt voor een jarenlange bescherming van de houtcellen tegen bacteriën en schimmels.

Proeven met eikenhout en gevelbekleding

De levensduur van het hout loopt daardoor op tot meer dan 25 jaar volgens de schimmeltest van de norm EN 113. Als het hout in contact staat met de grond wordt de levensduur tien tot vijftien jaar volgens de grondbakkentest van de norm EN 807. Bovendien wordt het hout veel harder. Het impregneermiddel heet Sandifix.

Andere bedrijven hebben al geprobeerd om hout te verduurzamen met een vergelijkbare anorganische stof, maar daarbij spoelde het middel weer uit. Van Swaay Duurzaam Hout uit Schijndel voegde polymerisatie met een fixeervloeistof toe aan het proces, om het uitspoelen tegen te gaan. Het polymeer omringt de wanden van de houtcellen, zodat het hout niet meer aangetast wordt door insecten, bacteriën en schimmels. “Grenen heeft een open structuur en is daarom zeer geschikt voor een behandeling. Bij het impregneren van vurenhout is een hogere druk nodig”, aldus onderzoeker Piet van den Tillaart van Van Swaay.

Eikenhout

Het bedrijf werkt met een Duitse partner aan het impregneren met Sandifix van eikenhouten bielzen. Met een andere partner wordt een houten gevelbekleding ontwikkeld met een extra lange levensduur.

Het doel van Van Swaay is niet alleen de levensduur, maar ook de brandveiligheid en milieuvriendelijkheid van hout te vergroten. Sandifix is ontwikkeld met een subsidie van het programma Milieu & Technologie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De Stichting Hout Research (SHR) in Wageningen heeft proeven uitgevoerd.

Reageer op dit artikel