nieuws

‘Luxaflex-hek’ neemt weinig montageplaats in beslag

bouwbreed

Een ‘intrekbaar hek’ beveiligt winkels en woningen tegen ongenood bezoek. Ontwikkelaar Kartech uit Harderwijk vroeg patent aan op deze Stackdoor.

Op het eerste gezicht heeft het systeem wel wat weg van de bekende L uxaflex. “Toch is niemand tot nog toe op het idee gekomen om een beveiligingshekwerk te maken uit horizontale balken die langs verticale kokers rechtstandig op en neer bewegen”, zegt Tammo Schut van Kartech. “Ik zit nu ruim dertig jaar in het vak en ik ben het nog nooit tegengekomen.” Hij adviseert het systeem als alternatief voor het rolhek dat doorgaans wordt gebruikt om bijvoorbeeld winkels mee te beveiligen.

Anders dan een rolhek neemt de Stackdoor relatief weinig ruimte in, vindt Schut. Een hek dat neergelaten 3 meter hoog is meet opgetrokken een hoogte van 40 centimeter. Het pakket is met 3 centimeter net zo breed als de horizontale balken. Met die afmetingen past het wat Kartech betreft zonder problemen in de lichtbak van winkels. Boven het lamellenpakket is een as gemonteerd met en diameter van 7 centimeter. Over de as lopen kettingen op de manier zoals dat bij mechanische klokken met gewichten het geval is. De kettingen zijn aan de onderste balk bevestigd en bewegen het hekwerk rechtstandig op en ne er.

Pui

Een conventioneel rolhek van 3 meter lang neemt opgerold met een hoogte van 48 centimeter meer ruimte in beslag, vindt Schut. Het is volgens hem ook beduidend lastiger te installeren; in bijvoorbeeld winkels wordt de as met buismotor die het hek op- en afrolt vaak achter de pui gemonteerd. “Die combinatie weegt niet zelden 150 kilo. ”Daaraan moet dan nog het hekwerk worden bevestigd. “Beulen”, vat Schut zo’n karwei samen. “Een heel verschil met de 30 kilo die motoras van de Stackdoor weegt.”

Kartech zegt het hekwerk in elke vorm te kunnen leveren; ook in varianten die onder meer een kiosk rondom afsluiten. De verticale afstandhouders zijn altijd gemaakt uit roestvast staal. Dat materiaal kan ook voor de horizontale balken worden gebruikt. Aluminium zou ook kunnen, maar de combinatie van roestvast staal en aluminium heeft Schut in de praktijk geleerd niet altijd even goed te werken.

Kartech doorloopt momenteel de tracé’s voor de verschillende certificeringen. Schut hoopt onder meer het SKG-keur te verwerven. Neergelaten is het hekwerk volgens hem niet met een koevoet of een breekijzer op te tillen. De onderste balk sluit zonder speling. Op bestelling maakt de producent het system bestand tegen ramkraken. De nieuwste variant is bedoeld voor woningen en past daar in de spouw.

Reageer op dit artikel