nieuws

Giesbers: meer werk na overgangsjaar

bouwbreed Premium

Giesbers Groep heeft afgelopen jaar bij een dalende omzet en ondanks hoge eenmalige kosten een bescheiden positief resultaat weten te boeken.

Arnhemse bouwer herschikt taken van verschillende vestigingen

De bedrijfsopbrengsten namen met 15 miljoen euro af tot 120 miljoen euro. De netto-omzet kwam uit op 113 miljoen euro. Het operationeel resultaat voor reorganisatiekosten bedroeg 2,43 miljoen euro. Onder de streep bleef een groepsresultaat voor belastingen van 0,53 miljoen euro (na belastingen 0,32 miljoen euro) over. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Arnhemse bouwconcern.

Het bedrijf schrapte afgelopen jaar zestig arbeidsplaatsen. Hierdoor daalde de personeelsbezetting van 200 naar 140 volle werkplekken. Ook de structuur van het bedrijf ging op de schop. Deze ingrepen brachten flinke eenmalige kosten met zich mee: bij elkaar 1,9 miljoen euro. Dat bedrag is volledig ten laste gebracht van het resultaat van afgelopen jaar.

De directie ziet 2014 als overgangsjaar waarin geleidelijk de effecten van de reorganisatie en de aanpassing van de strategie en organisatie zichtbaar moeten worden. Het herstel van de markt, zo is de verwachting, zal dit jaar nog niet erg zichtbaar zijn.

Daling

D e verwachting voor 2014 is een bescheiden verdere daling van de omzet bij een groeiend positief resultaat. Gunstige ontwikkelingen worden vooral verwacht voor goed geprijsde grondgebonden koopwoningen, design & constructopdrachten, renovatie en onderhoud en logistiek.

Met de werkwijze van Giesbers en diens bedrijfsfilosofie moet het volgens de directie mogelijk zijn op de lange termijn goede perspectieven te hebben. “We gaan door met optimalisatie van onze producten en bedrijfsprocessen, blijven aandachtig bezig met duurzaamheid en energiebeheersing, nemen geen werken aan onder de kostprijs en doen geen concessies aan een stringent risicobeleid”, aldus de onderneming.

In het kader van de nieuwe strategie zijn de taken van vestigingen herschikt. Zo is Wijchen uitgekozen voor een sterk landelijk opererend bouw- en ontwikkelbedrijf. Dit focust op het initiëren en realiseren van woningbouw en op geïntegreerde contracten (zoals dbfmo) voor maatschappelijk en commercieel vastgoed.

Vanuit Arnhem, waar tevens het hoofdkantoor zetelt, richt Giesbers Kleinbouw zich specifiek op de markt voor transformatie, renovatie, verduurzaming, onderhoud en bouwservice in zowel de woning- als de utiliteitsbouw.

Het concern, vorig jaar de nummer 24 van de Cobouw 50, onderneemt verder activiteiten vanuit Rotterdam en Naarden.

Reageer op dit artikel