nieuws

Enschede en Hengelo willen gasolieopslag stilleggen

bouwbreed

Op slechts 4 kilometer van Enschede voltrekt zich momenteel een olieramp. Zolang onduidelijk is hoe de olie kan weglekken willen de gemeenten uitstel van de geplande gasolieopslag in het industriegebied De Marssteden.

Dat schrijven zij in een brandbrief aan minister Kamp (economische zaken). In het nabijgelegen Epe (Duitsland) is in drie weken tijd bijna 200.000 liter olie opgeborreld vanuit de ondergrondse zoutcavernes. Deze zoutmijnen liggen op 1000 meter diepte en worden gebruikt voor de opslag van 140 miljoen kubieke meter olie en 4,8 miljard kubieke meter aardgas.

Ondanks een intensieve zoektocht zijn de Duitse autoriteiten er nog niet in geslaagd het lek te lokaliseren. Mogelijk is er een defect in de buisleiding. De angst bestaat echter dat een van de zoutgrotten is ingestort. Zolang daar geen duidelijkheid over is, willen Enschede en Hengelo dat AkzoNobel de werkzaamheden voor de gasolieopslag van 70 miljoen kubieke meter opschort.

In het bovengelegen natuurgebied Amstvenn is inmiddels 2441 kuub vervuilde grond afgegraven en afgevoerd. 55.000 liter olie-watermengsel is van het oppervlaktewater afgepompt. Men heeft olie aangetroffen op 17, 31 en 53 meter diepte. Een diepwand met een lengte van 1570 meter moet voorkomen dat er olie in de nabijgelegen opslaglocatie voor grondwater komt. De zoutgrotten liggen op 1000 meter diepte. AkzoNobel wil samen met private oliehandelaar Argos een strategische olievoorraad aanleggen in de zoutgrotten in Twente.

Drinkwaterbedrijf Vitens wint zijn drinkwater uit deze gebieden. Het bedrijf denkt dat de waterwingebieden op voldoende afstand liggen van de olieramp. “De verontreinigingen zullen de waterwingebieden niet bereiken.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels