nieuws

‘Concept van markthal is ongewoon en toch lokaal’

bouwbreed Premium

Toen projectontwikkelaar Albert Kruidhof hoorde dat het oude postkantoor in het centrum van zijn woonplaats Dedemsvaart beschikbaar kwam, wist hij wat er moest komen. Een markhal, zoals je die in het buitenland vaker ziet. En hoewel lokale bouwers werden ingeschakeld, werd de houtconstructie gemaakt door een Oostenrijks bedrijf.

kant-en-klaarMarkthal Dedemsvaart

Het concept is vrij bijzonder: het is een grote, lege markthal met plaats voor achttien kramen van 9 vierkante meter waarop lokale ondernemers hun waren kunnen presenteren of hun diensten kunnen aanbieden. De bedrijven kunnen maximaal drie maanden gebruikmaken van de ruimte, voor er een ander aan de beurt komt.

Het concept werd helemaal bedacht door Kruidhof en zijn vastgoedbedrijf Heering. “De projectontwikkelaar is een grote naam in het dorp,” zegt Jan Elling van bouwbedrijf Schroër, die het bouwkundige deel van de Markthal heeft aangenomen. “Hij voert meer projecten uit in de directe omgeving, en betrekt daar ook lokale bedrijven bij. Ook de architect komt uit de gemeente.”

Voor dit project is het oude, uit 1912 stammende herenhuis bewaard gebleven, gerenoveerd en verbouwd tot horecagelegenheid. Maar de rest van de latere toevoegingen aan het gebouw zijn gesloopt om de nieuwbouw van de markthal mogelijk te maken. De houtconstructie kwam helemaal voorgefabriceerd uit Oostenrijk. Voor Schroër, die het heiwerk, betonwerk en de kozijnen voor de rekening nam, was dat wel eens lastig. Elling: “De afstemming is best lastig, dus er is altijd wel iets dat aangepast moet worden. Voor de houtconstructie zijn de mensen uit Oostenrijk zelf gekomen. Binnen drie weken waren ze klaar.”

Uiteindelijk duurde de bouw wel wat langer dan de bedoeling was. Volgens Elling was het taalverschil geen probleem. “Dat liep eigenlijk allemaal via de opdrachtgever, die ook als hoofduitvoerder optrad. Dat ging verder heel goed. Dat je verder met lokale mensen werkt maakt het ook makkelijk. De architect houdt kantoor op tien meter van de bouwplaats.”

Het eindresultaat stemt Elling trots. “Ik vind dat er een prachtig gebouw staat, met een bouwstijl die je niet veel meer ziet. Tijdens de opening vorige week heb ik alleen maar tevreden geluiden gehoord.”

projectgegevens

Project: Markthal Dedemsvaart

Opdrachtgever: Heering vastgoed b.v.

Ontwerp: Dedem architectuur

Aannemer (bouwkundig): Bouwbedrijf Schröer b.v.

Houtconstructie: Holzbau Maier

Bouwtijd: Tien maanden

Bouwsom (bouwkundig): 160.000 euro

Reageer op dit artikel