nieuws

Bosch laadt inductief accu op van elektronisch handgereedschap

bouwbreed

Bosch laat de gebruikers van zijn elektrische handgereedschap de accu’s draadloos laden. De fabrikant zegt de eerste te zijn die, in navolging van onder andere de producenten van elektrische tandenborstels, accu’s door middel van inductie laadt.

De elektrische tandenborstel is het bekendste voorbeeld van inductief laden. Bij deze techniek wekt de lader een magnetisch veld op dat een spoel in de accu omzet in elektriciteit. Het systeem doet dat telkens wanneer het gereedschap op het laadplateau wordt gezet. Zo blijft een accu volgens de fabrikant altijd vol. De elektronica controleert of het inderdaad het gereedschap is dat op de lader wordt gezet. Is het bijvoorbeeld een schroef of een bankpas dan schakelt de besturing het veld niet in. Zonder deze beveiliging zou het zomaar kunnen gebeuren dat een magnetische pas wordt gewist en een stalen schroef zo heet wordt dat die brand veroorzaakt. Het systeem detecteert ook of de accu voldoende recht op de lader staat voor een goed resultaat. Bosch helpt de gebruiker van zijn nieuwe systeem met een speciale kunststof mal om de accu recht op de lader te plaatsen.

Bosch brengt dit najaar met de acculader GAL 1830 W Professional en de 18 volt Lithium-Ion-accu GBA 18 V 2,0 Ah MW-B Professional de eerste modellen op de markt die inductief kunnen worden geladen. De fabrikant overweegt op termijn accu’s met hogere voltages aan te bi eden voor inductief laden. De ‘wireless charging inductieve accu’s’ zijn te gebruiken op alle bestaande Bosch professionele gereedschappen met 18V Lithium-Ion accu. Bestaande conventionele Lithium-Ion accu’s zijn vanwege de ontbrekende magnetische spoel niet te laden met het nieuwe systeem. De fabrikant werkt aan een variant waarin de accu’s worden geladen wanneer het gereedschap is opgeborgen in een koffer van het type L-Boxx. De lader wordt op de wand van een bedrijfswagen gemonteerd en brengt het leven terug in het gereedschap wanneer de koffer tegen de wand wordt geklemd. Met de wireless charging lader is een volledig lege accu in ruim drie kwartier opgeladen.

Reageer op dit artikel